ÉTIENNE SVED | Egy képfelfedező útja Budapesttől Manosque városáig

BTM – Budapest Kiállítóterem

1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.

2008. november 6 – december 7.

Megnyitó:

2008. november 6. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

YVETTE SVED és MARKOVICS FERENC

A fotóművész, grafikus, illusztrátor és kiadó Étienne Sved leginkább mégis jelentős képfelfedező volt.

1914-ben született Magyarországon, a Bauhaus mestereitől tanult grafikát, akik elmenekültek a náci Németországból. A német megszálláskor zsidó származása miatt ezúttal ő hagyja el Budapestet, és Egyiptomba emigrál. Beleveti magát a fotózásba, szamárháton bejárja az országot, elidőzik a múzeumokban, a síremlékeknél, a Nílus partján. A mindennapi valóságot fényképezi, és történelmi jelentőségű negatívgyűjteményt halmoz fel. A második világháború után Franciaországban telepszik le, ahol folytatja „fotografikusi” munkáját miközben belekóstol a reklámszakmába is. A hetvenes években megalakítja saját könyvkiadóját Haute-Provence-ban, melynek első kiadványa, a Provence des campaniles rögtön felhívja magára a figyelmet (Nadar-díj, 1979).

A Nicéphore Niépce Múzeum szerzi meg Étienne Sved közel-keleti kincsét, mely több mint 3000 negatívot és vintázst (korabeli nagyítás) tartalmaz.

Jelen kiállítás célja Étienne Sved találékonyságának és sokoldalúságának bemutatása: Fotó,reklám, plakát, grafika,  könyvkiadás.