BARTHA C. ERNŐ | Tv mánia

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2009. április 24 – május 24.

Megnyitó:

2009. április 24. (péntek), 17:00

Megnyitotta:

SEBŐK ZOLTÁN, esszéíró

„Azt mondja a gyesznó, hogy nekik van az ólban tévéjük, mert hogy az emberek rájöttek arra, hogy ha gyesznó a tévét nézi, akkor szórakozottabb és éhesebb lesz és akkor többet eszik és már nemcsak moslékot esznek, hanem az esti filmhez sósmogyorót is kapnak meg pirított makkot. És hogy a hajnali adásban valami Fukagyoma nevű fószer azt mondta nekik, hogy a történelemnek vége és hogy ezt állítólag direkte a magyar disznóknak üzeni…”

Ficsku Pál

„A televízió varázsdoboz, álomvilág, egy mágikus ablak. Kikapcsolódás, szokás. Egy tárgy, ami frusztrációkat kelt bennünk, de ugyanakkor segít is frusztrációinkon. Jó és rossz. Egy barát. Egy virtuális világ. Egy információs és egy kommunikációs eszköz. Fegyver és hatalom, a demokrácia és az elnyomás eszköze. A bűvös doboz áldozataivá váltunk, az pedig a család oltárává. Megjelenése óta sokkal kevesebbet olvasunk, vele fekszünk, vele kelünk, előtte főzünk, eszünk, szeretkezünk, legintimebb tárgyunkká vált, függünk tőle, enyhíti és mélyíti magányunkat.

A televízió ötven évvel ezelőtt még luxuscikknek számított. Az egyszerű tárgy nagyon gyorsan egy beltéri dekorációs elemmé alakult át. Az egykori televízió, az idők folyamán, formát és anyagot változtatott, de szerepe megmaradt. Az elavult, régi, fehér-fekete készülékek, ma már padlásokon, pincékben, kamrákban porosodnak, helyüket újabb, modernebb televíziók veszik át. Ezeket az elfelejtett, egykor csodált tárgyakat, a TV mánia projektemben ismét életre keltem és újrahasznosítom. Megfosztván tartalmuktól, különböző tárgyakká alakítottam őket át. A készülékek külső formája szinte minden esteben megmaradt, de újabb jelentésekkel ruháztam fel.

Az egyéntől függ, hogy ki mire használja fel a televíziót. Ne hagyjuk, hogy domináljon minket, hiszen a kapcsoló a mi kezünkben van-, és ne felejtsük el, hogy »a tévénézés is munka«.”

J. A. Godard