Baráth Ferenc grafikusművész kiállítása

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2011. február 10 – március 6.

Megnyitó:

2011. február 10. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

OROSZ ISTVÁN, grafikusművész

Baráth Ferenc az egykori Jugoszláviában fekvő Magyarkanizsán született, 1946-ban. A belgrádi Képzőművészeti Akadémián végzett 1969-ben, majd az újvidéki Fórum Kiadó szerkesztőjeként dolgozott 1992-ig, és színházi plakáttervezőként vált híressé. Ekkor Magyarországra költözött, azóta is itt él és dolgozik. 1994-ben megalapította a Baráth Grafikai Stúdiót. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Vajdasági Művészeti Egyesületnek, a Magyar Plakát Társaságnak és a Hungartnak. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt világszerte, többször elnyerte az év legjobb plakátja díjat az egykori Jugoszláviában és Magyarországon is. Kiállításunkon híres plakátjait és újabb térgrafikáit láthatja a közönség.

Baráth Ferenc plakátjai drámai motívumokkal ragadják meg a néző figyelmét. Alkotó módon mintázza meg, vázolja fel és keveri a fotót a grafikával. Plakátjaiban a vizuális üzenet megértéséhez alapvető fontosságú az erős tipográfiai elemek használata. Baráth Ferenc plakáttervei izgalmasan többrétegűek, zavarba ejtik hagyományos gondolkodásunkat és arra késztetnek, hogy új szemszögből szemléljük a világot.

Kari Piippo

Térgrafikái harmonikus és arányos kompozíciós megoldásaikkal, artisztikus eleganciájukkal és sziklaszilárd szerkezetükkel arról győznek meg bennünket, hogy van remény az évszázadok és az évezred fordulóján bennünket sújtó korszak-válságok szellemi áthidalására. Hiszen szépsége mellett ez a művészet az elveivel is hat. Voltaképpen Baráth Ferenc, a művész, sajátságos receptet kínál fel nekünk – a „geometriai racionalizmus elvével lehetséges megtalálni a rendet a káoszban,” a konstrukció és építés elvével pedig szembe lehet szállni a destrukcióval.

Sava Stepanov