Krajtsovits Margit keramikus kiállítása

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2011. augusztus 11 – október 16.

Megnyitó:

2011. augusztus 11. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

FEKETE GYÖRGY, professor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

A művész írja magáról:

1936-ban születtem Budapesten.
1955-ben érettségiztem a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban.
1960-ban kaptam diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mesterem Borsos Miklós volt.
1962 óta önállóan dolgozom.
Számos szimpozionon vettem részt, sokszor kaptam meghívásos munkalehetőséget vagy ösztöndíjat a három hazai kerámia alkotótelepre, Siklósra, Kecskemétre, Hódmezővásárhelyre. 1982-83-ban hat hónapig a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa voltam. Máig minden évben részt veszek kiállításokon, így külföldön is (Gualdo Tadino, Faenza, Vallauris, Valencia, Zágráb, Berlin, Köln, Kuwait, Bécs, Lipcse, Erfurt, Frankfurt, Szófia, Prága, Lendva stb.) Eddig tizenhárom önálló kiállításom volt, munkáim több múzeumban és közgyűjteményben megtalálhatók.

DÍJAIM
1979 Gualdo Tadino, aranyérem
1983 Gualdo Tadino, aranyplakett
1986 Gualdo Tadino, II. díj
2000 Ferenczy Noémi-díj
2000 Reformáció és magyarság pályázat, II. díj

MŰVEIM KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN
Iparművészeti Múzeum, Budapest • Istituto Statele D’Arte Gyűjtemény, Róma • Janus Pannonius Múzeum, Pécs • Kerámia Alkotótelep Gyűjtemény, Siklós • Museo della Ceramica Moderna, Gualdo Tadino • Nemzetközi Kerámia Stúdió Gyűjtemény, Kecskemét.

Hetvenöt éves leszek novemberben.

Először életmű-kiállítás megrendezésére gondoltam a Budapest Galéria Kiállítóházában, de idén júniusban váratlanul ösztöndíjat kaptam a hódmezővásárhelyi Kerámia Központba, így elsősorban az ott készült munkáimat mutatom be, valamint válogatást az elmúlt három évtizedből, annál is inkább, mert itt huszonöt évvel ezelőtt már volt kiállításom, így duplán is jubileum számomra ez a tárlat.

Hódmezővásárhely remek munkalehetőséget nyújt a gyári háttér adottságaival a kerámikus számára. Köszönöm a Wartha Vince Alapítványnak, a Kerámia Szakosztály és az Alapítvány elnökének Pannonhalmi Zsuzsának ezt az ösztöndíjat. Ő már korábban is odafigyelt arra, hogy a kiállításaimra megfelelő körülmények között készülhessek.

A kerámia kifejezésmódja rendkívül változatos. Nem csak a mondanivaló határozza meg, hanem függ az anyagoktól, a kemencéktől, az égetés módjától, hőfokától, időtartamától. Amit nem tudok elmondani, kódex-lapjaim írás-imitációi szeretnék közölni, s ezekhez, meg a többi tárgyhoz is különféle anyagokat, pl. fát, faforgácsot, textilt, rézhuzalt, üveget, papírt, papírporcelánt, hungarocellt használok. Hol kiveszem őket az agyagból égetés előtt, hol azokkal együtt égetem, s mindig különleges élmény újra és újra megtapasztalni, hogyan viselkednek ezek az anyagok a tűzben.

Krajtsovits Margit