CZAKÓ ZSOLT | A fehértől a feketén át a fehérig / Fotó, videó, intermédia, installáció

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2016. szeptember 9 – október 9.

A kiállítás kurátora:

Sulyok Miklós

művészettörténész

Megnyitó:

2016. szeptember 8., (csütörtök) 17:00

Megnyitja:

Haász Ferenc

Czakó Zsolt vizuális nyelvi kísérleteiben a képalkotás különböző területei sohasem különülnek el, hanem kölcsönhatásuk termékenyítően erősíti egymást.

Vizuális nyelvi alapokból építkező látásmódja, amelyben a ritmust, a téri viszonyokat, minőségeket, struktúrák és rendszerek kapcsolatait vizsgálja, elősegíti saját eszköztárának, vizuális szókincsének artikulálását.

Teal Triggs, a mértékadó Thames & Hudson kiadónál megjelent The Typographic Experiment című alapművében a design eredeti, modernista gyökereit emelte ki munkájában. A világ harminchét legizgalmasabb vizuális alkotóját egy-egy fejezetben méltató könyv írója a Czakóról szóló részben a művészi megjelenés egyediségét és az üzenet megfogalmazásának tisztaságát hangsúlyozza. Az autonóm kép és az alkalmazott munkák közötti finom átmenet, a tipográfia, a fotográfia és a mozgókép kísérleti módon való alkalmazása pályakezdése óta alapvető jellemzője életművének.

Czakó a hagyományos grafikai alkotások mellett készít rövid filmeket, főcímeket és komplex televíziós megjelenéseket az MTV, Duna Tv, Hír Tv vagy a strasbourgi székhelyű ARTE televízió számára. A Duna Tv megrendelésére készített Egyszer volt… című filmsáv főcímével megnyerte az első Kamera Hungária verseny kategóriájának fődíját.

A vizuális kultúra minőségi változása különösen fontos számára, ezért tervezői tevékenysége mellett tanítással, előadásokkal, kiállítások szervezésével is foglalkozik és számos nemzetközi megmozdulásban vesz részt. Így például a Max Kisman és a Fontshop által elindított TRIBE projektben a vizuális és mentális territórium határait kutató kísérletben vagy a Creative Review felkérésére az ideiglenes vizuális környezet témakörében fogalmazta meg elképzeléseit, képi esszét formájában.