RÜGYFAKADÁS

A Hejettes Szomlyazók korai korszaka (1984–1987)

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2017. május 31 – szeptember 3.

Megnyitó:

2017. május 30. (kedd) 17:00–20:00

Megnyitja:

SZ.A.F – SZÁJJAL ÉS AGGYAL FESTŐK VILÁGSZÖVETSÉGE

A Hejettes Szomlyazók csoport 1984-ben alakult és 1992-ben szűnt meg. Akkor jött létre, amikor a korábbi korlátozások, betiltások, a legkülönbözőbb akadályoztatások már egyre kevésbé éreztették hatásukat, és a többpártrendszer konszolidációja idején oszlott fel. Földalatti formációnak indult és hivatalossá, elfogadottá vált csoportként végezte. Egyediségét éppen ez a paradox pályafutás határozza meg.

Olyan időszakban vált hivatalossá, amikor maga a hivatalosság oszladozott, és jellemző módon akkor fejezte be tevékenységét, amikor az új status quo kialakult, az új hatalom megszilárdult. Akkoriban vált konformistává, amikor a politikai-művészeti konformizmus időlegesen ellehetetlenedett Magyarországon. Ezért a csoport konformizmusa teljesen más jellegű, mint amilyen Munkácsy Mihályé volt a kiegyezés után, vagy mint Pablo Picassóé a világháborús éveket követően. A Hejettes Szomlyazók pályája pontosan leképezi egy hatalmi rendszer felbomlását és az új hatalom megszilárdulását. Munkássága ezért érdemel különös figyelmet.

Hejettes Szomlyazók

H.Sz a Siralomházban – Stúdió 1986, Budapesti Történeti Múzeum

Az Új Budapest Galéria a csoport korai, földalatti és fél-nyilvános korszakát mutatja be a természeti környezetben, urbánus magánterekben, marginális művelődési házakban bemutatott alkalmi produkciókat és kiállításokat; a szamizdat módszerrel készült Világnézettségi Magazin számaitól a fémhulladékból összeállított Siralomház (Munkácsy Mihály nyomán) című szoborcsoportig, melyek a csoport emblematikus produkcióivá váltak.

Első kiállításukat Kisörspusztán rendezték, a másodikat a Budapesti Műszaki Egyetem Bercsényi Kollégiumában, majd leköltöztek a Platón barlangjának nevezett légópincébe, hogy azután a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának a Budapesti Történeti Múzeumban 1986 decemberében nyílt „éves kiállítására” álnéven becsempészett Siralomházzal robbanjanak be a művészeti köztudatba.

Ez a Munkácsy-parafrázis jelöli ki a Rügyfakadás végét, melynek folytatásaként júliustól látható a Ludwig Múzeumban a csoport intézményes keretek között létrejött műveinek szemléje A kopár szik sarja címmel. A két bemutató együtt az eddigi legátfogóbb áttekintése a Helyettes Szomlyazók pályafutásának.

Hejettes Szomlyazók

Kiáltvány, 1984

Hejettes Szomlyazók

Kisörspuszta, 1985

A kiállítás két részből áll:

Új Budapest Galéria, 2017. május 31 – szeptember 3.
Rügyfakadás
A Hejettes Szomlyazók korai korszaka 1984–1987

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2017. július 14 – szeptember 10.
A kopár szík sarja
Hejettes Szomlyazók 1987–1992

ludwig-muzeum-logo-200x81

Kapcsolódó program:

2017. június 15-én csütörtökön a Hejettes Szomlyazók

16 órától szerzői tárlatvezetést
17 órától beszélgetést tartanak a Rügyfakadás című kiállításukhoz kapcsolódóan az Új Budapest Galériában

A beszélgetés résztvevői: TÁBOR Ádám költő, SZKÁROSI Endre költő, műfordító, ANDRÁSI Gábor művészettörténész és a Hejettes Szomlyazók.