13. madeinhungary + 6. MeeD | HATÁRTALAN DESIGN

Kiállítás cseh, lengyel, magyar, német, osztrák, román, svájci, szlovák és szlovén dizájnerek munkáiból

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2018. június 15 – augusztus 26.

Megnyitó:

2018. június 14., 19:00

Szakmai nap – tervezői prezentációk:

2018. június 15., 11:00–15:00

http://madeinhungary-meed.hu/

Információ:

SZIGETI SZILVIA

a Határtalan Design, a 13. madeinhungary + 6. MeeD kurátora, szervezője

+36 20 567 2727

szilvisziget@gmail.com

Sajtóinformáció:

ROTHMAN GABRIELLA

rothmangabek@gmail.com

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része. A Határtalan Design / 13. madeinhungary + 6. MeeD (Meeting of European and Central European Designers) válogatásban 9 ország több mint 100 dizájnerének munkái kapnak helyet.

A régiós – cseh, lengyel, magyar és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben láthat a nagyközönség német, olasz, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorokat, lakástextileket, tárgyakat. A kiállításon sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is szerepelnek.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a terület sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal – mint például az A’ Design Award and Competition, Blick Fang, Czech Grand Design Award, IF Design Award, Magyar Formatervezési Díj, make me! competition of the Lodz Design Festival, Red Dot Design Award, Swiss Design Award – elismert munka is látható lesz.

A Határtalan Design kiállításon – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. Az idei hatalmas anyaghoz kapcsolódva tárgyfotósok és ékszertervezők kapnak lehetőséget, akiknek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj legprogresszívebb eredményeiről.

A tárgyfotósok között magyar és nemzetközi dizájnmagazinoknak dolgozó, valamint külföldi pályázatokon komoly eredményeket elért fotósok szerepelnek.

Az ékszertervezők kiválasztásában neves kurátorok vettek részt: Cornelie Holzach, a pfrozheimi Schmuckmuseum igazgatója, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, Lipóczki Ákos, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének vezetője, a H6 ékszertervező csapat, az Ékszerek Éjszakája Budapest, valamint a Határtalan Design szervezői. A válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként lesz látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel által rendezett izgalmas Új Konstelláció / New Constellation című kiállítás is. A Határtalan Design cím egyaránt reflektál a kiállítói kör egyre szélesedő nemzetköziségére és a kortárs formatervezésben végbemenő tendenciákra. A magyar tervezőket bemutató, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő madeinhungary kiállítás korábban a Lakástrend részeként az Ambienta Kft. és részben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a szervezők és a részt vevő
tervezők áldozatvállalásával jött létre.

A madeinhungary-hoz kapcsolódó MeeD – melyen cseh, lengyel és szlovák tervezők mutatják be munkáikat – 2012 óta a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. A kortárs dizájn eredményei azonban kizárólag nemzetközi összefüggésrendszerben értelmezhetők, ezért a szervezők 2016-ban úgy döntöttek, hogy a régió tervezőinek felvonultatása mellett minden évben más-más ország vagy terület legizgalmasabb képviselőit is beemelik a válogatásba. 2017-ben a balti államok és a skandináv országok meghívott tervezőivel összesen 11 ország 114 alkotója vett részt a programban.

A Határtalan Design a különböző műfajok közötti párbeszédre, átjárhatóságra is kiemelt hangsúlyt helyez. 2014-ben tárgyszimulációkat létrehozó képzőművészek alkotásai, 2016-ban és 2017-ben alkalmazott textiltervezők munkái kaptak főszerepet.

A textiltervezőket és gyártókat összefogó Texhibition című projekt – melyet Szigeti Szilvia textildizájner hívott életre – három éve működik, a legfrissebb eredmények idén is láthatók lesznek.

A Határtalan Design törekszik a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is, ezért a kiállításon pályakezdők, a szakmában több éve aktív tervezők és az idősebb generáció elismert, meghatározó alkotói egyaránt szerepelnek. A Határtalan Design a műfaj sokszínűségét is reprezentálja. A különböző országok gazdasági lehetőségeit reprezentáló prototípusokon, „low budget”, kis szériában készülő tárgyakon át a sorozatgyártott termékekig a műfaj sokrétű, kreatív megnyilvánulási formái kapnak helyet.

A Határtalan Design Díj

A Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a CIG Pannónia Biztosító támogatásával a kiállítók szakmai teljesítményének elismeréseként a szervezők dizájndíjat alapítottak Határtalan Design Díj néven. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére. A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas dizájntartalmát értékeli. A három nyertes alkotó személyenként bruttó 400.000 forint díjazásban részesül.

Idén a Horváth Művészeti Alapítvány támogatásával két ékszertervező személyenként bruttó 200.000 forintos díjat vehet át.

A Határtalan Design Díj zsűrijének tagjai:

Csomay Zsófia – Ybl-díjas magyar építész, belsőépítész, érdemes művész
Koós Pál – Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens, intézetigazgató, Design Intézet, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese
Zalavári József – DLA Habil Ferenczy Noémi-díjas formatervező

Szervezők

A kiállítást 2004 óta Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia textildizájner szervezi és rendezi. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia jelenleg a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja. Tervezői munkájuk során több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták már, többek között elnyerték a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat, a Magyar Formatervezési Díjat és a Ferenczy Noémi Díjat. 1994-ben közösen alapították az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben szervezett kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény szervezése fűződik a nevükhez (a 90-s évek Textivál textil- és divat mustrái a Szabad Tér Színházban és a Műcsarnokban, a BútoroSOKK avantgárd bútortervezőket bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban). 2004 óta szervezik közösen a magyar dizájnerekre fókuszáló madeinhungary-t; 2012 óta a pedig nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD kiállításokat. Az eltelt évek során majd 4000 tervezővel és társművésszel dolgoztak együtt.

Támogatók

A MeeD főtámogatója a Nemzetközi Visegrádi Alap, a magyar és külföldi dizájnerek kiállítását az NKA, a német tervezők bemutatását Akademie Schloss Solitude Stuttgart, a svájci dizájnerek részvételét a Pro Helvetia, a kiállítást és a Határtalan Design Díj alapítását a CIG Pannónia Biztosító, az ékszertervezők díját a Horváth Művészeti Alapítvány alapítvány támogatja.

Együttműködő partnerek:

Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Szlovén Köztársaság Nagykövetsége, Svájci Államszövetség Nagykövetsége Cseh Centrum Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Szlovák Intézet Budapest