14. madeinhungary + 7. MeeD | HATÁRTALAN DESIGN

Kiállítás cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból.

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2019. május 31 – június 23.

Megnyitó:

2019. május 30., 18:00

Szakmai nap:

2019. május 31., 11:00–14:00

Immár tizennegyedik alkalommal, első ízben nemzetközi fesztiválként, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagjaként szervezi Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb designeseményét, a Határtalan Design 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítást és találkozót.

A válogatásban 12 ország több mint 100 – köztük számos hazai és nemzetközi díjat nyert – designer tárgyai kapnak helyet. A 70%-ban a visegrádi országok tervezőinek munkáit bemutató kiállításon német, olasz, osztrák, román, svájci és – első ízben – francia, portugál és spanyol alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak is láthatók. A tavalyi siker folytatásaként ismét bemutatkozási lehetőséget kapnak ékszertervezők, ezúttal a pilseni – Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült darabok állnak a fókuszban. A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek hallgatóinak munkáival, és az immár negyedik alkalommal megvalósuló – közel húsz textiltervező és három kivitelező együttműködésében létrejött – TEXHIBITION projekt legfrissebb eredményeivel. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a különböző generációhoz tartozó designerek tárgyain keresztül bemutassák a különféle régiók sajátosságait, az alkotók pozitív egymásra hatását, a tárgy- és formatervezés sokszínűségét, frissességét. Az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott, sorozatgyártott és kisszériás tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal – mint például az A’Design Award and Competition, Blick Fang, Czech Grand Design Award, IF Design Award, Magyar Formatervezési Díj, make me! competition of the Lodz Design Festival, Open Design Italia, Red Dot Design Award, Swiss Design Award – elismert munka is látható.

Szakmai nap

A kiállításmegnyitót követő napon, május 31-én, regisztrációhoz kötött, de bárki számára nyitott, kötetlen hangulatú találkozót és szakmai napot rendeznek, amelyen a részt vevő alkotók 10 perces prezentációin keresztül nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a kreatív szakemberek és partnereik munkájába.

Határtalan Design Díj

Az eseményhez kapcsolódóan idén harmadik ízben kerül sor a Határtalan Design Díj átadására. A díjhoz a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást az alábbi hitvallás jegyében: „A rendezvény és maga a díj célja, az elismerés irányelvei is több ponton mutatnak hasonlóságot a CIG Pannónia által képviselt vállalati értékekkel, célokkal. Fiatal hazai biztosítótársaságként számunkra is elengedhetetlen a folyamatos innováció és az ügyfelek számára nyújtott egyedi, professzionális szolgáltatás.

Külön üdvözlendőnek tartjuk a rendezvény régiós jellegét, hiszen társaságunk is a régió több országában jelen van szolgáltatásaival.” Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a dizájnban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére. A neves szakértőkből álló zsűri az adott tárgyak eredetiségét, innovatív megoldásait és magas dizájntartalmát értékeli. A nyertes alkotók személyenként bruttó 400.000 forint díjazásban részesülnek.

A Határtalan Design kiállításon idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. Az idei hatalmas anyaghoz kapcsolódva második alkalommal, a hazai alkotók mellett nemzetközileg elismert ékszertervezők alkotásait is bemutatjuk, akiknek kiválasztásánál fontos szempont, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb eredményeiről. Az ékszertervezők kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine a pforzheimi Schmuckmuseum megbízott kurátora, Susanne Hammer ékszertervező művész, Dan Pierșinaru az AUTOR (Bukarest) művészeti igazgatója, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, a H6 ékszertervező csapat, az Ékszerek Éjszakája Budapest, valamint a Határtalan Design szervezői.

Tovább folytatjuk tavalyi kezdeményezésünket. 2018-ban a pozsonyi Academy of Art and Design Studio S_M_L+XL – Metal and Jewel bemutatását követően idén a válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként lesznek láthatók a Petr Vogel professzor által vezetett Metals and Jewelry Design Studio, Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art, University of West Bohemia, Pilsen hallgatóinak munkái. A Határtalan Design cím reflektál a kiállítói kör egyre szélesedő nemzetköziségére és a kortárs formatervezésben végbemenő tendenciákra is.

A magyar tervezőket bemutató, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő madeinhungary korábban a Lakástrend kiállítás részeként az Ambienta Kft. és részben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a szervezők és a részt vevő tervezők áldozatvállalásával jött létre. A MeeD – melyen cseh, lengyel és szlovák tervezők mutatják be munkáikat – 2012 óta a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. A kortárs design eredményei azonban kizárólag nemzetközi összefüggésrendszerben értelmezhetők, ezért a szervezők a kiállító művészekkel egyetértésben 2016-ban úgy döntöttek, hogy – a régió tervezőinek felvonultatása mellett, megtartva a kiállítás régiós jellegét – minden évben más-más ország vagy terület képviselőit is beemelik a válogatásba. 2017-ben a balti államok és a skandináv országok meghívott tervezői, 2018-ban a V4 országok tervezőin kívül német, osztrák, román, svájci és szlovén tervezők munkáit mutattuk be. A Határtalan Design törekszik a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére, ezért a kiállításon pályakezdők, a szakmában több éve aktív, díjazott tervezők és az idősebb generáció elismert, meghatározó alkotói egyaránt szerepelnek. Immár hagyomány a különböző designegyetemek részvétele a kiállításon. Idén a külföldi egyetemek közül a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design in Bratislava – Studio of Fiber Art, Studio of Glass, Studio of Industrial Design, Studio of Interior Design, Studio of Textile Design, Studio S+M+L-XL – Metal and Jewel, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel, a magyar egyetemek közül a Budapest Metropolitan Egyetem Kézműves tárgykultúra szak, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszék, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet és Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak munkáiból láthatunk reprezentatív válogatást.

A Határtalan Design a különböző műfajok közötti párbeszédre, átjárhatóságra is kiemelt hangsúlyt helyez. 2014-ben tárgyszimulációkat létrehozó képzőművészek alkotásai, 2018-ban a tárgyfotósok és az ékszertervezők kaptak főszerepet. A textiltervezőket és gyártókat összefogó TEXHIBITION című projekt – melyet Szigeti Szilvia textiltervező hívott életre – négy éve működik, a legfrissebb eredmények idén is láthatók lesznek. 2018 óta hagyományt teremtve, ékszertervezők munkáinak bemutatásával gazdagodik a kiállítás.

Programok:

A Határtalan Design kiállításhoz számos program is kapcsolódik. A megnyitót követő Szakmai Nap alkalmával személyesen is találkozhatnak az alkotókkal. A 10 perces prezentációk bepillantást nyújtanak az alkotófolyamatokba, a design szakma kulisszatitkaiba. Több magyar, angol és – igény szerint – német nyelvű tárlatvezetésre is sor kerül, ezen kívül társművészeti események is gazdagítják a kiállítást. A megnyitón és a Múzeumok Éjszakáján hagyományosan a Góbi Rita Társulat kortárs táncművészeti produkcióit láthatja közönség. Részletek a Programok menüpont alatt.

Szervezők

A kiállítást 2004 óta Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező szervezi és rendezi. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia jelenleg a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja. Tervezői munkájuk során több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket számos szakmai elismeréssel jutalmazták, többek között elnyerték a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat, a Magyar Formatervezési Díjat. 1994-ben közösen alapították az Eventuell Galériát. A kreatív műhelyben szervezett kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény szervezése fűződik a nevükhöz: az 1990-es évek Textivál textil- és divat mustrái a Szabad Tér Színházban és a Műcsarnokban; a BútoroSOKK avantgárd bútortervezőket bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban. 2004 óta szervezik a magyar designerekre fókuszáló madeinhungary-t; 2012 óta pedig nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD kiállításokat. Az eltelt évek során közel 4000 tervezővel és társművésszel dolgoztak együtt.

Támogatók

A kiállítás egyik fő támogatója a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. A magyar tervezők kiállítása részben az NKA támogatásából és a tervezők hozzájárulásából valósul meg. A külföldi designerek munkáinak bemutatása az anyaországok pályázatainak támogatásával, valamint budapesti nagykövetségeik, kulturális intézeteik együttműködésével jön létre.

Együttműködő partnerek

Német Nagykövetség; Spanyol Királyság Nagykövetsége; Budapesti Cervantes Intézet; Budapesti Camões Intézet; Budapesti Francia Intézet; Budapesti Olasz Kultúrintézet; Budapesti Román Kulturális Intézet; Cseh Centrum Budapest; Lengyel Intézet Budapest; Osztrák Kulturális Fórum Budapest; Szlovák Intézet Budapest, Timkett Kft. burkoló anyagok forgalmazója.

Partner egyetemek

Academy of Fine Arts and Design, Bratislava; Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia; AMI, Sopron; Budapesti Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszék, Budapest; Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar.

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, a kezdeményezés az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) és a Magyar Fesztiválszövetség tagja.