Káldi Katalin

Hatszög, 2018, gipsz, 39 × 112 × 16 cm, fotó: Sulyok Miklós

KÁLDI KATALIN | A tökéletes hatos

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2019. december 6 – 2020. január 19.

A kiállítás kurátora:

ZSIKLA Mónika

művészettörténész

Megnyitó: 2019. december 5., (csütörtök) 18:00

Megnyitja:

FEHÉR Dávid

művészettörténész

Káldi Katalin rendkívül konzekvensen építkező életműve sok szálon kötődik a radikális festészet és a konceptuális művészet hagyományaihoz. Generációjának kiemelkedő alkotójaként 1989 és 1994 között folytatta művészeti tanulmányait Károlyi Zsigmond növendékeként a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Ez az időszak egybeesett azokkal az intézményen belüli radikális átalakulásokat hozó változásokkal, amelyeknek eredményeként többek közt Károlyit is meghívták a főiskolára tanítani. „A monokróm: korunk akadémizmusa”– ezzel az Ad Reinhardttól vett gondolattal indította programját 1990-ben a mester, és első osztálya, amelynek Káldi is növendéke volt, a „legendás monokróm festőosztály”-ként vonult be a magyar művészettörténet-írásba.

A monokróm tradíció Káldi festészetével kapcsolatban is megkerülhetetlen hivatkozást jelent. Nála azonban a monokróm nem iránymutató festészeti elv, hanem a figyelem összpontosításának és a képtér redukálásának leginkább kézenfekvő megoldása. A táblaképeinek felületein alkalmazott kompozíciós elvet azonban a mozaik, az installáció és kis túlzással a szobrászat formanyelvére is ráigazította. A különböző médiumokban létrehozott felületeken kezdettől fogva jelentős koncentráció figyelhető meg a tárgyak kontemplatív jellegére, és az évtizedek során ez az összpontosítás fokozatosan erősödött.

A Budapest Galéria kiállítása a művész elmúlt néhány évben készült olaj vászon festményeiből és gipszöntvényeiből mutat be egy válogatást.

Káldi Katalin

Hatszög, 2018, olaj, vászon, 60 × 120 cm

Hatszög, 2018, olaj, vászon, 30 × 40 cm

fotó: Zana Krisztián

Káldi Katalin-Kis Varsó:

Hajlam, 2015, mészkő, 20 × 94 × 80 cm