Művészetpedagógiai programok a

Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálén

Jelentkezés és további információ:

Szabics Ágnes

szabics.agnes@btm.hu
+36 20 9899 360

A Budapest 150 című, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként 2023. szeptember 22. és október 23. között FLASZTER címmel rendezik meg az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét. A főváros különböző helyszínein látható képzőművészeti alkotásokhoz szervezett foglalkozásokra általánosiskolai és gimnáziumi osztályok jelentkezhetnek.

Éjszakai fülkelakók

Egy Pacsirtamező utcai ház fülkéjébe minden éjjel egy másik lény költözik. Ezek a fura fülkelakók egész éjszaka azt figyelik, hogy mi történik az utcán, kik sétálnak el a ház előtt, és miről beszélgetnek. A programra jelentkező csoportokkal a Budapest Galériában megmintázzuk a fülkébe költöző lényeket és megfestjük, hogy mit láthatnak az éj leple alatt. Miután elkészülnek alkotásaink, elsétálunk a Pacsirtamező utcába, és megnézzük, hogy előző este vajon ki vette birtokba ezt a különös helyet.

Ajánlott korosztály: 5-9 évesek
Időtartam: 60 perc

A jövő folyója

A Valyo – Város és Folyó Egyesület szeptember 22. és október 23. között olyan installációkat helyez el Budapesten a Duna mindkét partján, amelyek a korabeli dunai fürdők újraélesztésének lehetőségére szeretnék felhívni a figyelmet. A művészetpedagógiai programra jelentkező osztályokkal a Vigadó téren találkozunk. Elképzeljük és megtervezzük, milyen építmények kerülhetnének a Dunapartra vagy a folyó vizére, ha a rakparton mindenhol csak gyalogosforgalom lenne. Kitaláljuk, milyen vízisportok lesznek divatosak 30 év múlva, és megmintázzuk az ezekhez szükséges kellékeket és sporteszközöket.

Korosztály: 10-15 évesek
A foglalkozás időtartama: 45 perc

Térfigyelő kamerák

Sugár János képzőművész tizenkilenc éve helyez el „Elnézést-táblákat” közterületen. Idén ősszel egy hónapon keresztül lesz látható egy tábla a Blaha Lujza téren. A programra jelentkező gimnazistákkal arról beszélgetünk, miért és hogyan szoktunk elnézést kérni, mikor nem kérünk bocsánatot amikor illene, illetve hogy miért nem szeretjük belátni hibáinkat, tévedéseinket. Elképzeljük, hogy mit gondolhatnak azok a járókelők, akik a téren megpillantják a lámpaoszlopra felszerelt táblát, miről beszélgetnek, hogy viselkednek. Az osztály tanulói megrajzolhatják, hova és miért helyeznénk el hasonló táblákat, leírhatják, hogyan folytatnák az „Elnézést” szóval kezdődő mondatot, valamint storyboardokat készíthetnek azokhoz az elképzelt videókhoz, amelyeket a villanyoszlopra szerelt kamerák rögzítenek, mikor a villamosra várakozók megpillantják a táblát.

Korosztály: 14-18 évesek
Időtartam: 60 perc

bp150_logo