Enteriőr Chloé Macary-Carney kiállításáról, 2022

Pályázat

Külföldi műtermekbe, alkotóházakba 2024-re.

Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria pályázatot hirdet a fővárosban élő és alkotó művészek (bizonyos helyekre kurátorok) számára a 2024-es évre, alkotási, szakmai és művészeti kapcsolatépítési lehetőségre a következő helyekre:

Celje – Center for Contemporary Arts Celje: májustól júniusig 2 hónap (1 művész – a három-öt nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest). Az intézmény az ösztöndíjat számla ellenében tudja kiadni!
Freising – Schafhof – Europaisches Künstlerhaus Oberbayern: márciustól áprilisig, 2 hónap (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Krems – AIR Niederössterreich: március (1 művész)
Lisszabon – Cámara Municipal de Lisboa: június, július (1-1 művész)
Salzburg – Land: február, március (1-1 művész)
Salzburg – Stadt: március(1 művész)
Strasbourg – CEAAC: április (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Párizs – Cité International des Arts: szeptembertől októberig, 2 hónap (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Reykjavík – SÍM Residency: június (1 művész – a három-öt nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény választja ki a nyertest)
Regensburg – Donumenta Artist in Residence: augusztus (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)

Kurátorok számára az alábbi helyek biztosítanak lehetőséget a pályázásra: Lisszabon, Strasbourg, Celje.

A pályázat elnyerésével a kiutazó pályázó szállást, műtermet és napidíjat kap a vendéglátó várostól. A kiutazó pályázókra vonatkozó feltételek – a partnervárosok kérésére – egyedileg szabályozottak.

Kiírások hamarosan várhatóak a következő városokba:
Kassa (Kosice) – KAIR
Hága – 1646 Residency

A jelentkezés feltételei:

Azok jelentkezését várjuk, akik eddig legfeljebb egyszer nyertek ezen a pályázaton, és utazásuk 2020 előtt volt. A partnervárosok és Budapest is elvárja, hogy olyan pályázók jelentkezzenek, akik megfelelő szinten tudnak beszélni a munkájukról és szakmai kérdésekről angolul vagy az adott ország nyelvén. Kérjük, hogy nyelvtudásukról a regisztrációs adatlapon felelősséggel nyilatkozzanak.

Nyilatkozni szükséges arról is, hogy a pályázó 2022-2023-ban állami ösztöndíjjal milyen külföldi tanulmányutakra kapott lehetőséget. Ez nem kizáró ok, pusztán tájékoztatás miatt kérdezzük. A pályázat nyerteseitől a külföldi út után fotókkal kiegészített, írásos szakmai beszámolót várunk. A résztvevőket arra kérjük, hogy alkalmanként segítsék a Budapest Galéria művészcsere programját, hogy a Budapestre érkező külföldi művészek tájékozódni tudjanak a főváros művészeti életében, valamint a későbbi hazai pályázók teljesebb képet kaphassanak a csereprogramról.

A pályázat menete:

Jelentkezni csak elektronikus úton lehet a hermann.julia@btm.hu e-mail címen.

Az üzenet tárgya Művészcsere2024 legyen.

Határidő: 2023. november 13. (hétfő) 00:00

A pályázatnak tartalmaznia kell:
– a regisztrációs adatlapot és személyes adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot, mely letölthető az oldal alján
– a szakmai önéletrajzot és munkásságot bemutató dokumentációt egy PDF-ben összefűzve
– maximum 1 oldalas, magyar és angol nyelvű projekt- vagy kutatási tervet a következő helyekre való jelentkezés esetén: Reykjavík, Strasbourg, Celje, Krems
– valamint maximum 2-2 ezer karakteres, magyar és angol nyelvű motivációs levelet
Több helyre való jelentkezés esetén minden helyre külön motivációs levelet és projekttervet kérünk csatolni, a fájlok neveinek egyértelmű jelölésével.

A pályázatokat a Budapest Galéria által meghívott szakmai zsűri bírálja el.

A 2024-re meghirdetett művészcsere pályázat szakmai zsűri tagjai: Hermann Júlia, Kukla Krisztián, Solymár Fanni, Török Krisztián, Zsoldos Anna

A pályázat elbírálásának várható határideje: november vége.

További információ: Budapest Galéria Kiállítási Osztálya, Hermann Júlia (hermann.julia@btm.hu)