Pályázat

A kassai KAIR rezidenciaprogramjára 2024-re

A Budapest Galéria és a kassai KAIR meghirdeti közös művészcsere programját Budapesten élő és alkotó vizuális és interdiszciplináris területeken alkotó művészeknek, kutatóknak és kurátoroknak.

Pályázati határidő: 2024. április 4.

Eredmény várható határideje: 2024. április 25.

A rezidencia témája: Gondoskodási gyakorlatok

A projekt célja, hogy a kortárs művészet szemüvegén keresztül vitára ösztönözzön a különböző gondoskodási gyakorlatok alapjául szolgáló értékekről, etikáról és struktúrákról, valamint azok összefüggéseiről.
Művészeket, kurátorokat vagy kutatókat szeretnénk felkérni, hogy elemezzék a jelenlegi helyzetet, gondolkodjanak a jövőről, és foglalkozzanak az alábbi témák egyikével a vizuális művészeteken vagy azok tudományos diszciplínákba való átfedésén, hangművészeten, új médián, vagy performanszon keresztül:

A lassúság újrafelfedezése: A mai rohanó, teljesítményközpontú időkben, a céloknak és mások igényeinek való megfelelésben az ember gyakran elfelejt gondoskodni önmagáról – az önmagunkhoz való visszatérés az idő nagyságán keresztül látható. A lassúság újrafelfedezésével a mindennapi tapasztalatokon, a körülöttünk lévő világgal való interakción, az interperszonális kapcsolatokon és az emlékezésen keresztül teljes mértékben megtapasztalhatjuk lényünket, identitásunkat, valamint a test és a testiség érzékelését.

Együttélés: A globális válság a jövőbeli kapcsolatok kiépítésére és támogatására, az egyének összekapcsolására, valamint a szeretteinkről, társadalmi csoportokról és közösségekről való gondoskodásra szólít fel. A kisebbségek megerősítése, önképük javítása és a lakosság jelentős részének fejében még mindig jelen lévő sztereotípiák leleplezése érdekében előtérbe kerül mindenki emberi jogainak megkülönböztetés nélküli védelme, beleértve az LMBTQ+ embereket is.

Közös tapasztalat: Mindannyian megtapasztaljuk egy közös globális (ökológiai, gazdasági, társadalmi stb.) válság személyes és érzelmi hatásait. Sokunkban közös a félelem, a szorongás és a kiszolgáltatottság érzése. A közös tapasztalat ésszerű alapja az összetartozásnak, a közös megoldáskeresésnek és a válság idején a változásra való felhívásnak.

Gondoskodás a bolygóról és a nem emberi lényekről: Mit tehetünk azért, hogy javítsuk ezt a világot és a bolygó jövőjét? Hogyan támaszkodhatunk történelmi tényekre, összefüggésekre és tapasztalatokra? Mit mondanak nekünk a tudósok? A megoldások megtalálásához újra meg kell próbálnunk megérteni a természetet. Ennek egyik módja az úgynevezett queer-ökológia, amelynek célja a binaritás megtörése és az emberek és a külső környezet közötti kölcsönhatás megváltoztatása. A queer ökológusok egy olyan világra törekszenek, amelyben az emberi és nem emberi lények kevésbé megosztottak, és jobban összefonódnak és egymásra vannak utalva, mint valaha.

Mit nyújt a KAIR a művésznek:
– Kéthónapos rezidenciát Kassán, Szlovákiában, 2024 októbere és decembere között (az érkezés időpontja megbeszélés tárgya).
– Ingyenes szállás és műterem
– 1000 €/hó (beleértve a honoráriumot és az anyagköltségeket)
A rezidencia továbbá a következőket kínálja:
– kurátori támogatás
– kapcsolat a helyi kulturális szcénával
– produkciós és PR-támogatás

Mit vár el a partnerszervezet a művésztől:
– Részvétel a Meet & Greet rendezvényen, hogy kapcsolatba kerüljön a helyi közönséggel
– Egy egyéni bemutató, előadás vagy workshop a rezidencia ideje alatt
– A rezidencia végén az eredmények végső bemutatása.
– A rezidenciaperiódus minimum 80%-át Kassán kell tölteni.

A Košice Artist in Residence egy nemzetközi rezidenciaprogram, amely a világ minden tájáról érkező művészek számára, minden művészeti ágban és kifejezésmódban. A KAIR nagy hangsúlyt fektet a szlovák és külföldi művészek és művészeti szervezetek közötti nemzetközi együttműködés megteremtésére. A művészeknek 2011 óta lehetőségük van arra, hogy Kassa egyedülálló kulturális környezetének inspiráló környezetében dolgozzanak, művészeti projekteket valósítsanak meg, együttműködjenek az agilis helyi művészeti szcénával, és bemutatkozzanak a helyi és országos közönségnek. Az elmúlt években a rezidenciaprogram az egyének összekapcsolására és a világgal szembeni felelősség megosztására összpontosított a közös globális (környezeti, politikai, gazdasági, társadalmi stb.) válság idején. A program célja nem csupán a jelenlegi helyzet elemzése, hanem annak következményeinek és a közeli és távoli jövőnek a kritikus szemlélete. A KAIR lehetőséget biztosít szlovákiai művészek számára is, hogy partnereivel együttműködve rezidenciákra utazzanak. A rezidenciaprogram két különálló, kb. 20 m2 alapterületű, képzőművészek számára alkalmas műtermet kínál, amelyek a Šopa Galériához kapcsolódnak, ahol a kassai rezidencia-tevékenységek zajlanak.

WEB: www.kair.sk
FB: https://www.facebook.com/KosiceArtistInResidence
IG: https://www.instagram.com/kair.residency/

A pályázat menete:
Jelentkezni csak elektronikus úton lehet a hermann.julia@btm.hu e-mail címen.
Az üzenet tárgya KAIR2024 legyen.
Határidő: 2024. április 4.

Azok jelentkezését várjuk, akik eddig legfeljebb egyszer nyertek ezen a pályázaton, és utazásuk 2021 előtt volt. A KAIR és Budapest is elvárja, hogy olyan pályázók jelentkezzenek, akik megfelelő szinten tudnak beszélni a munkájukról és szakmai kérdésekről angolul vagy vagy szlovák nyelven. Kérjük, hogy nyelvtudásukról a regisztrációs adatlapon felelősséggel nyilatkozzanak.

Nem indulhat a pályázaton a BTM bármely tagintézményével jogviszonyban álló munkatárs, vagy annak családtagja.

A pályázatnak tartalmaznia kell:
– magyar és angol nyelvű önéletrajzot, amely tartalmazza a művészi pályafutás részleteit
– Portfólió (max. 10 MB), amelyből világosan kiderül a pályázó érdeklődési köre és kutatási témája.
– Artist statement, amely elsősorban a művészi gyakorlatra és munkára vonatkozik (legfeljebb 1000-1000 karakter/HU-EN szóközökkel).
– a projekt rövid leírása, amelyen dolgozni szeretne (legfeljebb 1000-1000 karakter/HU-EN szóközökkel)
– a regisztrációs adatlapot és személyes adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot, mely letölthető az oldal alján.

A pályázatokból a Budapest Galéria által meghívott szakmai zsűrije állít shortlistet, amiből a KAIR szakmai zsűrije választja ki a nyertes pályázót.

ELBÍRÁLÁS SZEMPONTJAI
A kiválasztási folyamat során a zsűri előnyben részesíti azokat a művészeket, akik:
– aktívan tevékenykednek; akár diákok is jelentkezhetnek, ha már aktívan gyakorolják a művészeti tevékenységüket,
– pályázatukban a KAIR projekt egy vagy több témakörére reflektálnak,
A pályázat elbírálásának várható határideje: 2024. április 25.
További információ: Budapest Galéria Kiállítási Osztálya, Hermann Júlia (hermann.julia@btm.hu)

A rezidenciaprogramot a Szlovák Művészeti Alap támogatja.