nagyitasok-head-2400x1170

NAGYÍTÁSOK – 1963. Az Oldás és kötés kora

Képzőművészeti és történeti kiállítás

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2016. június 8 – 2016. szeptember 18.

A kiállítás kurátora:

MÉLYI József

Megnyitó:

2016. június 7. (kedd) 18:00–20:00

Megnyitja:

SZELÉNYI Iván

gruber_web_1920

Gruber Béla

Csendélet Fecske cigarettával / Csendélet Esti Hírlappal, kancsóval, 1963, vegyes technika, újságpapír, 35 × 48 cm

A Nagyítások a hatvanas évek egyetlen esztendejére, 1963-ra koncentrál, mégpedig egyetlen alkotáson, Jancsó Miklós 1962-ben forgatott, és 1963 elején bemutatott Oldás és kötés című filmjén keresztül. A filmben a főhős, Járom Ambrus (Latinovits Zoltán) különböző budapesti értelmiségi helyek között kóborol: kávézókban hallgat bele végtelennek tűnő vitákba, egy műteremlakásban zajló összejövetelen pedig a saját közreműködésével készült kísérleti filmet nézi meg. A jelenetsor, amely az EMKE épületében kezdődik és Járom orvos-kollégájának lakásán végződik, pontosan tükrözi a korszak magyar értelmiségi közegét és annak dilemmáit. Az egyes jelenetekre, helyszínekre, tárgyakra és a felvetődő témákra nagyítva kirajzolódik a korszak szellemi feszültségmezője.

nagyitas_oldaseskotes_1200x

Jancsó Miklós

Oldás és kötés, 1963, filmstill

A kiállítás a kultúra számos területét bevonja vizsgálatába, a képzőművészet fogalom- és viszonyrendszeréből kiindulva a magyarországi kulturális, művészeti, társadalmi kérdéseket mai perspektívából próbálja újraértelmezni; egyszerre foglalkozik a hivatalos művészettel és az alternatív kultúrával, azok egymás mellett élésével. A tárlat szekciókra osztva nagyít rá a film egyes aspektusaira. Kiemel egy-egy tárgyat, műalkotást, dokumentumot, ezekhez rajzolja meg a korszak megértéshez és újraértékeléséhez szükséges kontextust.
A szekciók – többek között – Ország Lili, Orosz János, Szabó Ákos, Gruber Béla és a hatvanas évek elejének festészetére, Papp Gábor plakátjaira, az időszak építészetére és Budapestjére, annak lakás-összejöveteleire (Dr. Végh László és Petrigalla Pál szalonjaira) valamint a korabeli lakások berendezésére fókuszálnak. A kiállítás olyan legendás arcokat is felvillant, mint Kondor Béla, Pilinszky János és Erdély Miklós.

Sopronyi_Cantata_1920

Sopronyi Gyula

Szabó Ákos Cantata Profana

Kiemelt kölcsönző és együttműködő partner: Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum.
Köszönetet mondunk a kölcsönzésért a Gruber-családnak, a Gruber művek tulajdonosainak, a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak.