Lakás a városban – Mai lakóépületek Helsinkiben és környékén. Finn kortárs építészet

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2008. április 24 – május 25.

Megnyitó:

2008. április 24. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

JARI VILÉN, Finnország magyarországi nagykövete
ROY MÄNTTÄRI, a Finn Építészeti Múzeum kiállítási osztály vezetője
FFÖLDES LÁSZLÓ, építész

Kurátor:

SULYOK MIKLÓS, művészettörténész

A Budapest Galéria, a Finn Nagykövetség és a Finnagora szervezésében létrejött Lakás a városban c. kiállítás és a hozzá kapcsolódó szeminárium Helsinki és környéke nemrégiben elkészült lakóépületeit mutatja be. A kiállítás a lakónegyedektől családi házakig terjedő tervezési folyamatok különböző variációit mutatja be, a lakóházak építészetének lehetőségeit, széleskörű, egyes esetekben konfliktusokkal terhelt kihívásait és megoldásait.

A városi környezet egyszerre hálás és nehéz terep az építész számára. A város legfőbb tulajdonsága a sűrűség. A sűrűn lakott település hatékonyságot nyújt, ami a költségek megtakarításához vezet. Másfelől azonban a különböző tevékenységek egyidejűsége toleranciát követel a városlakóktól. A kettő rugalmasságot követelő határmezsgyéje adja a városi lét élénkségét és vonzását.

A finn épületállomány 70 százaléka a második világháború után készült és mostanában a lakosságnak kb. 80 százaléka él beépített területen. A városi lakókörnyezet tehát egyre nyilvánosabbá, a városlakók pedig a korábbinál sokkal alkalmazkodóbbá válnak. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik a Finn Építészeti Múzeum kiállítása, mely 21 konkrét megoldást mutat be az emeletes ökoháztól a foghíjbeépítésen keresztül a típusházig – a leghíresebb kortárs finn építészek (tk. Magyarországon is elismert Tuomo Siitonen, Markku Komonen, Juhani Pallasmaa) elgondolásai szerint. A kiállítás és a helyszínen megvásárolható katalógus részletes képanyaggal, alaprajzokkal illusztrálja a megoldásokat.

A kiállítás alkalmából a megnyitó napján április 24-én a Finnagora, a finn kulturális tudományos és gazdasági központ szemináriumot szervez a témában, finn és magyar szakemberek részvételével. A kiállításon is bemutatásra kerülő épületek tervezői közül Hennu Kjisik és Kimmo Friman előadásait hallhatjuk majd a szemináriumon. Magyar részről pedig Hajnal Zsolt és Alföldi György mondja el véleményét a városi építészetről az érdeklődőknek a Finnagorában (VI., Dózsa György út 84/a).

A Finn Építészeti Múzeum a kiállítást City Home címmel a 2006-os Velencei Építészeti Biennále Finn Pavilonja számára készitette. A kiállítás tervezői Roy Mänttäri és Hannu Hellman.