Múzeumpedagógiai foglalkozások a Varga Imre Gyűjteményben

Az alábbi foglalkozásainkra óvodai és iskolai csoportokat várunk. A programot a közösen megbeszélt időpontban tartjuk meg.

JANUÁR – JÚNIUS

“Szállani, szállani, szállani egyre,
Új, új Vizekre…”
Felszállunk mi is az Argonauták hajójára, és útrakelünk a görög mitológia szuperhőseivel. Evezünk, vitorlázunk és megismerkedünk hajójuk minden apró részletével. Varga Imre Argonauták című szobra kapcsán csoportokat alkotunk, szerelünk, csavarozunk. Közben kimerészkedünk a Földközi-tenger vizéről, és bejárjuk a távoli óceánokat is. (A mitológiai téma csak egy kiindulópont, a foglalkozás a legkisebbek számára lett kidolgozva.)

Ajánlott korosztály: óvodások és 1-2. osztály

Égszakadás, földindulás
Földindulás? Mi lehet ez? Valami gonosz varázslat? A természet erejével, a természet rendjével foglalkozunk. Ez alkalommal különböző kövekkel, ásványokkal és féldrágakövekkel játszunk, sorrendbe rakjuk őket felületük, méretük, súlyuk alapján. Majd Varga Imre Földindulás című szobra kapcsán szögelünk, ragasztunk, tapasztunk.

Ajánlott korosztály: óvodások és 1-2. osztály

A hegedűs: Chagall / Varga
Különböző zenei műfajok közül kiválasztjuk, hogy melyik illene legjobban Marc Chagall Hegedűs című festményéhez, majd megkeressük a képet idéző szobrot a kiállítótérben. A diákok kisebb csapatokban fajátékok segítségével felépíthetik a hegedűs szobor templomát és házikóit, és vegyes technikákkal ők is készíthetnek egy-egy hegedűst.

Ajánlott korosztály: 1-2. osztály

Égig érő fa: Csontváry / Varga
Egy különös szobor kerül a foglalkozás középpontjába. A megfejtés kulcsa Csontváry Kosztka Tivadar egyik festménye lesz. Csontváry cédrusa egy olyan égigérő fa, amely szabályos háromszög alakú koronájával összeköti az eget és a földet. Megismerkedünk ennek jelentésével, és olyan képekkel is játszunk, amelyeken a természetben megjelenő geometrikus alakzatok láthatóak. Majd kisebb csoportokban a diákok porpasztellel rajzolhatnak egy-egy égigérő fát.

Ajánlott korosztály: 1-4. osztály

Részvételi díj: 800 Ft/fő
A III. kerületi óvodákból és iskolákból érkező csoportoknak a Varga Imre Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozásai ingyenesek.
Jelentkezés és további információ: Tóth Anna, +36 20 350 65 66
Helyszín: Varga Imre Gyűjtemény (1033 Budapest, Laktanya utca 7.)