Pályázat

Külföldi műtermekbe, alkotóházakba 2023-ra.

Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria pályázatot hirdet a fővárosban élő és alkotó művészek (bizonyos helyekre kurátorok) számára a 2023-as évre, alkotási, szakmai és művészeti kapcsolatépítési lehetőségre a következő helyekre:

Freising – Schafhof – Europaisches Künstlerhaus Oberbayern: márciustól áprilisig, 2 hónap (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Helsinki – Vantaa – Vantaa Artist Association: április, július (1-1 művész)
Krems – AIR Niederössterreich: március (1 művész)
Lisszabon – Cámara Municipal de Lisboa: június, július (1-1 művész)
Salzburg – Land: március, április (1-1 művész)
Salzburg – Stadt: február (1 művész)
Strasbourg – CEAAC: április (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Párizs – Cité International des Arts: szeptembertől októberig, 2 hónap (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)
Regensburg – Donumenta Artist in Residence: szeptember (1 művész – a három nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)

Kurátorok számára az alábbi helyek biztosítanak lehetőséget a pályázásra: Lisszabon, Helsinki – Vantaa, Strasbourg.

A pályázat elnyerésével a kiutazó pályázó szállást, műtermet és napidíjat kap a vendéglátó várostól. A kiutazó pályázókra vonatkozó feltételek – a partnervárosok kérésére – egyedileg szabályozottak.

A jelentkezés feltételei:

Azok jelentkezését várjuk, akik eddig legfeljebb egyszer nyertek ezen a pályázaton, és utazásuk 2019 előtt volt. A partnervárosok és Budapest is elvárja, hogy olyan pályázók jelentkezzenek, akik megfelelő szinten tudnak beszélni a munkájukról és szakmai kérdésekről angolul vagy az adott ország nyelvén. Kérjük, hogy nyelvtudásukról a regisztrációs adatlapon felelősséggel nyilatkozzanak.

Nyilatkozni szükséges arról is, hogy a pályázó 2022-2023-ban állami ösztöndíjjal milyen külföldi tanulmányutakra kapott lehetőséget. Ez nem kizáró ok, pusztán tájékoztatás miatt kérdezzük. A pályázat nyerteseitől a külföldi út után fotókkal kiegészített, írásos szakmai beszámolót várunk. A résztvevőket arra kérjük, hogy alkalmanként segítsék a Budapest Galéria művészcsere programját, hogy a Budapestre érkező külföldi művészek tájékozódni tudjanak a főváros művészeti életében, valamint a későbbi hazai pályázók teljesebb képet kaphassanak a csereprogramról.

A pályázat menete:

Jelentkezni csak elektronikus úton lehet a hermann.julia@btm.hu e-mail címen.

Az üzenet tárgya Művészcsere2023 legyen.

Határidő: 2022. november 14. (hétfő) 24:00

A pályázatnak tartalmaznia kell:

– a regisztrációs adatlapot és személyes adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot, mely letölthető az oldal alján
– a szakmai önéletrajzot és munkásságot bemutató dokumentációt egy PDF-ben összefűzve
– valamint maximum 2-2 ezer karakteres, magyar és angol nyelvű motivációs levelet a helyszín indoklásáról

A 2023-ra meghirdetett művészcsere pályázat szakmai zsűri tagjai: Frazon Zsófia, Hermann Júlia, Horváth Mátyás, Páldi Lívia, Salamon Júlia

A pályázat elbírálásának várható határideje: november vége.

További információ: Budapest Galéria Kiállítási Osztálya, Hermann Júlia (hermann.julia@btm.hu)