Katrin Huber: taped, 2023, Massolit Budapest | A művész jóvoltából

Gyakran ismételt kérdések

Művészcsere program

Kik pályázhatnak?
A Budapest Galéria által művészcsere program pályázat vagy pótpályázat Budapesten élő és alkotó képzőművészeknek, bizonyos, a pályázatban feltüntetett helyszínek esetében kurátoroknak szól.

Van pályázási díj?
Nincs.

Egyszer már elnyertem a Budapest Galéria művészcsere programját. Pályázhatok ismét?
Igen, egy művész maximum kétszer utazhat a Budapest Galéria művészcsere programjának keretében, és a két út között három évnek kell eltelnie. Ha ezeknek a feltételeknek megfelelsz, jelentkezz bátran!

Családos/kisgyerekes művészek is jelentkezhetnek?
Bizonyos partnereinknél van lehetőség kisgyerekek, családok, háziállatok elszállásolására a residency ideje alatt, minden esetben érdemes tájékozódni a konkrét partnerintézmények honlapján vagy a művészcsere koordinátornál.

Budapesti tartózkodású művészek, kurátorok jelentkezhetnek, de nincs bejelentett budapesti lakcímem. Ez probléma?
A pályázat benyújtása során nem szükséges igazolni a budapesti bejelentett tartózkodási helyet, az aktív budapesti szakmai jelenlétet azonban figyelembe veheti a zsűri az elbírálásnál.

Két helyre is beadom a jelentkezésemet, mi alapján írjam meg a motivációs levelemet?
Mivel a motivációs levél célja, hogy a zsűri – és shortlist esetén később a fogadó intézmény zsűrije – lássa, mik a jelentkező személyes és művészi motivációi a residency időszakára az adott helyszínen, érdemes minden intézményre szabva külön motivációs levelet fogalmazni.

Elnyertem a residency-t, de közbejött valami. Érkezhetek előbb vagy később, áttehetem a residency időpontját?
A residency-k beosztását alapvetően mindig a fogadó intézmény végzi, de érdemes a következőkkel tervezni a jelentkezésnél:
– néhány nap rugalmasság a legtöbb residency-nél belefér, az érkezésnél mindenképpen: ekkor a saját idődből veszel el. Ha a távozást nem tudják rugalmasan kezelni, az az előre megtervezett, szoros ütemezés miatt lehet.
– extrém esetben áttehető a residency időpontja a megbeszélthez képest másik hónapra, átcsúsztatható másik évre, de erről kérlek, minden esetben informáld a küldő intézményt is.