Rozsda Endre álmai

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2009. április 20 – május 17.

Megnyitó:

2009. április 20. (csütörtök), 18:00

Megnyitotta:

KONOK TAMÁS, festőművész

A Műcsarnokban 1998-ban és a Szépművészeti Múzeumban 2001-ben bemutatott jelentős méretű, átfogó kiállítások után, a Rozsda Endre Barátai Társaság és a Budapest Galéria közös rendezésében, ezúttal sokkal személyesebb, intimebb megközelítésben, és jónéhány, első alkalommal nyilvánosság elé kerülő alkotáson keresztül tárul fel elöttünk Rozsda Endre szürrealista lélekkel megélt világa.

„Szeretnék már a halálban felébredni”, mondogatta élete utolsó időszakában Rozsda Endre. Immár tíz esztendeje annak, hogy ez a kívánsága teljesülhetett, és ezen a kerek évfordulón, minek is örülne legjobban a holtában virrasztó művész, mint egy olyan kiállításnak, amely földi létének álombirodalmát idézi vissza.

A magyar múzeumoktól, valamint francia és magyar magángyűjteményekből kölcsönzött, mintegy harminc festményen és közelannyi rajzon, a régmúlt valós történései és képzeletszülte szituációk, vissza-visszatérő víziók és ébren megálmodott képsorok fonódnak össze. Festményeinek, rajzainak szövedékében nincs régen vagy most, nincs itt vagy ott, minden egyidőben, egy térben sűrüsödik össze, mint ahogy életének tragikus mozzanatait is képes volt sajátságos humorú közegben megjeleníteni. „Olyan világba álmodom magam, ahol az idő dimenziójában járhatok előre és hátra, fel és le, ahol felnőtt vagyok egy olyan időben, melyben valójában gyerek voltam.” – fogalmazza meg a nemcsak képeiben, de írásaiban is ízig-vérig szürrealista művész.
A kényszerből elhagyott szülőföld, Magyarország helyett Franciaország lett Rozsda választott hazája. Életének több mint hatvan évét Párizsban élte le, ahol nemcsak a gyűjtők, de a szürrealista művésztársak megbecsülését is sikerült kivívnia, amint azt az 1964-ben, Hans Arp, Matta, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp és Darius Milhaud alkotta zsüri által odaítélt Copley-díj is tanúsítja. Évtizedeken át a legendás Bateau Lavoir egyik műtermében dolgozott, a kiállításon szereplő alkotások zöme is ott készült. A Rozsda álomvilágából válogatott festmények és rajzok most a szép és szomorú emlékek színhelyén, Budapesten láthatók, miközben alkotójuk valahonnan a távolból vigyázza „gyermekeit.”

Cserba Júlia (kurátor)

A Budapest Galéria és a Rozsda Endre Baráti Társaság köszönetét fejezi ki a kiállítás létrejöttében nyújtott segítségért:

Budapest Történet Múzeumnak
Magyar Nemzeti Galériának
Szépművészeti Múzeumnak
Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeumnak
Budapesti Francia Intézetnek
Várfok Galériának
Zöldek / Európai Szabad Szövetségének

valamint a párizsi és budapesti magángyűjtőknek

KAPCSOLÓDÓ ROZSDA ENDRE KIÁLLÍTÁSOK
ROZSDA ENDRE (1913-1999)
Jubileumi kiállítás-sorozat a Várfok Galériában

ROZSDA KORAI PAPÍRMUNKÁI (1935-1955)
Várfok Galéria – Várfok Terem

KORAI FESTMÉNYEK – ROZSDA A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ELŐTT
Várfok Galéria – Várnegyed Galéria

ROZSDA SZÜRREALIZMUSA
Várfok Galéria – XO Terem

JAPÁNBAN MEGÖLTEK EGY EURÓPAIT
Várfok Galéria – Galéria 19

ROZSDA FOTÓI
Budapesti Francia Intézet