MATZON ÁKOS | Relief

BTM – Budapest Kiállítóterem

1056 Budapest, Szabad Sajtó út 5.

2011. szeptemberr 29 – okróber 30.

Megnyitó:

2011. szeptember 29. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

ROCKENBAUER ZOLTÁN, művészettörténész, PhD

Közreműködött:

ROZMÁN LAJOS, klarinétművész

„A készítendő művek reliefek és objektek, melyeknek összefoglalóan lényegük, hogy fából, kartonból, vágott telefonkönyvekből (tehát különböző anyagokból), készített filigrán hasábok sokasága egyenként egymással egy követhetetlenül logikátlan logikus együttesben alkotja a képmező jó részét és önmaguk helyzetéből adódóan fényeket ill. árnyékokat indukálnak.

A könyvképeknél a játékosan rendezett könyvhasábok élein látensen megjelenő betűk a kultúrába vetett hitet és optimizmust is kívánják közvetíteni az elsődleges látványon túl. A könyv megjelenítése és felhasználása már régóta foglalkoztat, mert a könyv maga a kultúra ikonikus jele is.

A művek másik csoportja a két, vagy három félből, harmadokból variálhatóan összeállítandó művek – reliefek, mintegy szárnyasoltár, a hitet, mint apriori fogalmat érzékeltetik ugyancsak az elsődleges fény-árnyék megjelenésén túl. Ennél a műtárgycsoportnál a műbe beépített tükör „fénysávok” a szemlélődő és a mű közötti kapcsolatot (interaktivitást) kívánja megteremteni.”

Matzon Ákos