SIPOS MARICA | Trauma

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2012. április 19 – június 10.

Megnyitó:

2012. április 19. (csütörtök), 17:30

Megnyitotta:

RIEDER GÁBOR, művészettörténész, a Flash Art főszerkesztője

Sipos Marica Trauma című kiállítása egy olyan helyspecifikus installációfolyam, melyet a BTM-Budapest Galéria Kiállítóháza, ódon falai (is) inspiráltak és egy azoknál jóval korábbi helyre transzportálják a látogatót. A csőrendszerekben csurranó folyadékok nem egy alkimista szeánsz kellékei, bár azok is lehetnének, sokkal inkább önönn testünk absztrakciói. Ha így van, miért a nem az ismerős otthonosság érzése fogad? Miért a borzongás az első reakció? Talán a vér szimbóluma az amihez olyan sok negatív érzés és félelem tapad? Az installáció korántsem a média napi vérfürdőjének 3 dimenzióssá kiterjesztése, sokkal inkább a vér, illetve a véráram negatív konnotációktól való megtisztítása. A galéria meditációs térré válik melyben életünk fundamentumaira koncentrálhatunk.Ritkán kínálkozik erre alkalom, ezt most Sipos Marica teremti meg.

Csizmadia Alexa

A vörös folyadékot (vagy annak vetített képét) a termek sorrendjében egyre emelkedő magasságba helyezem, mígnem az egész termet „elönti a vér” – a néző „elmerül, megfullad(?)”

Az utolsó teremben fehér matracon lehet feküdni, a folyadék képét a mennyezetre vetítem.

Mindemellett a folyadék minden teremben egy csőhálózatba töltődik, olyan, mintha egy-egy felnagyított szervben sétálnánk.

Sipos Marica