KLAUZÁL TÉRI MŰTERMEK | Válogatás a BTM-Budapest Galéria művészcsere programjában részt vett külföldi művészek munkáiból, 1989-2013

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2013. július 11 – augusztus 12.

Megnyitotta:

ZSIGMOND ATTILA, a Budapest Galéria igazgatója
SZOTYORY LÁSZLÓ, festőművész

A Budapest Galériának 1989-óta feladata a művészcsere kapcsolatok keretében fogadni külföldi művészeket a Klauzál téren lévő két műteremébe, egy- ill. két hónapos szabad alkotó munkára. Érkeznek képzőművészek Lisszabonból, Párizsból, Strasbourgból, Frankfurtból, Stuttgartból, Bécsből, Salzburgból, Kremsből és Gyergyószárhegyről.

Az alkotók számára egy műterem az idegen városban talán ideális körülmény. Otthon maradnak a napi gondok, az élet leegyszerűsödik arra a két-három „problémára”, hogy „melyik városrészt fedezzem fel aznap, közben melyik múzeumot, vagy galériát ejtsem útba és, hogy amikor „haza” értem mit fessek, vagy hogyan folytassam a tegnapi képet. Külön izgalom a budapesti művészekkel való találkozás és a szellemi vagy csak vidám együttműködés.

A körülményeknek ez az ideális nyugalma és egyenletes ritmusa a művészeket különösen nyitottá teszi és felerősítheti kreatív energiáikat.

Műveikben többnyire a budapesti környezet ismert jelenségeivel találkozhatunk, a „távolról jött ember” érzékenységével bemutatva.

A szerződésükben rögzített módon, a Fővárosi Képtárnak ajándékoznak egy-egy művet, ami általában itt készült el, ezekből a munkákból látható válogatás a Budapest Galéria Kiállítóházában.