Rónai Éva

The House of Life, 2012, francia gobelin, 145×175 cm, fotó: Kerekes Zoltán

RÓNAI ÉVA | Megmentjük ősapát

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158. | emelet

2016. január 15 – február 14.

Megnyitó:

2016. január 14., (csütörtök) 17:00

A megnyitón közreműködik:

Capella Silentium

Művészeti vezető: Várkonyi Tamás

Rónai Éva a hazai textilművészet meghatározó egyénisége. Munkáit a rendkívül időigényes, nagy türelmet, fizikai állóképességet és koncentrációt igénylő francia gobelin-technikával készíti, álló szövőszéken. A gobelin tradicionális technikája, és biblikus-mitikus témaválasztásai ellenére alkotásai megdöbbentően realisztikusak, motívumaik és szereplőik – gyakran családtagjai – a mához, a jelenkor eseményeihez, történéseihez kötik őket. Állatfigurái jelképek és emberi tulajdonságok hordozói; a műveken rendre „igaz mesékben” bukkannak fel. Rónai Éva gobelinjeit a kritikus állásfoglalás és a szelíd humor, időnként fanyar irónia teszi ízig-vérig kortárs művészetté.

Óbudai kiállítása harminc év munkásságára tekint vissza, de legújabb, a közelmúltban befejezett műveit is láthatják majd a nézők.

Rónai Éva

Megmentjük ősapát, 2014, francia gobelin, 190×170 cm, fotó: Kerekes Zoltán

„Rónai Éváról tudni kell, hogy nagyméretű textilképeit egy-másfél évig készíti egyedül. Nemcsak megtervezi, hanem ki is vitelezi műveit, amelyek – tekintettel az egyszemélyes munkára – totálisan fejezik ki a művész életérzéseit, hangulata rebbenését. Személyes érintéssel hat nézőire valamennyi munkájával.”

Antal István, 2003