JULIO CARRASCO BRETÓN | Képzeletem kaleidoszkópja

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2013. február 21 – március 10.

Megnyitó:

2013. február 21. (csütörtök), 17:00

Megnyitotta:

Őexc. ISABEL B. TÉLLEZ ROSETE, Mexikó nagykövete
ZSIGMOND ATTILA, a Budapest Galéria igazgatója

Julio Carrasco Bretón, festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnökként, s ennek később nagy hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Mestere a San Carlos Festészeti Főiskolán Lino Picaseño y Cuevas, legendás mexikói festő és építész volt. 1973 óta számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket tizenkilenc ország múzeumaiban találhatunk meg.

„Julio Carrasco Bretón művészi pályájára több hatás nyomja rá a bélyegét: a prehispán művészettől kezdve a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo alkotásai, utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik”.- méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus.

Julio Carrasco Bretón ötven falfestményt készített, főként egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és magán kulturális intézmények számára Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más helyen. Az intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Képviselőházat, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy falfestmény elkészítésével.

Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémái inspirálják, képei gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot.
Az intellektus eposza című falfestményt Párizsban készítette, ahol jelenleg él, és Genfben állították ki az OMPI (Szellemi Tulajdon Világszervezete) székházában. Itt speciális technikát alkalmazott, amelyet ő isoplasztikának nevez, a falfestmény felgöngyölíthető és elszállítható.
Julio Carrasco Bretón műveit szemlélve a magyar látogató annak a mexikói művésznemzedéknek egyik jeles képviselőjével ismerkedhet meg, amely arra törekszik, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait beépítse az egyetemes kultúrába.

Kiállításunk mintegy harminc festményt tartalmaz. Érdekessége A mexikói textil kézművesek képzeletvilága című nagyméretű festmény, amelyet a Mexikói Köztársaság mesterembereinek képzeletvilága ihletett és átfogja a mexikói textil kézművesség színes palettáját. A képen látható huipilek, jorongok, teritők, ponchók és szőnyegek a különböző etnikai csoportok formakincsét mutatják be. Ezt a festményt Julio Carrasco Bretón a Budapest Főpolgármesteri Hivatalának ajándékozta.