Útmutató köztéri műtárgyvédelemhez építkezések idején

A BTM – Budapest Galéria, a fővárosi tulajdonú köztéri művek kezelője az utóbbi időben azt tapasztalja, hogy az egyre több budapesti építkezés miatt sok fővárosi köztéri mű kerül veszélybe / sérül a műtárgyvédelem elmulasztása miatt. Ennek fő okát a BTM – Budapest Galéria az információhiányban és figyelmetlenségben látja, éppen ezért tartja szükségesnek összegyűjteni azokat a szempontokat, amelyek betartásával a köztéri művek védelme a favédelemhez hasonlóan sikeresen megvalósulhat az építkezések ideje alatt.

A köztéri műtárgyvédelem szabályainak lefektetésekor nehéz általánosítani, hiszen minden eset más, és nem minden veszéllyel lehet számolni. Tehát az alábbi összefoglaló egy általánosan követendő útmutató, amivel a kiviteli terv készítőinek szükséges kalkulálnia.

A KÖZTÉRI MŰTÁRGYAK VÉDELME ÉRDEKÉBEN:

Amennyiben a tervezett építkezés érint/érinthet fővárosi tulajdonú köztéri műtárgyat, azaz az építési területen, vagy annak közvetlen környezetében található, úgy az építkezés megkezdése előtt helyszíni szemlét kell összehívni a köztéri mű kezelője, a BTM – Budapest Galéria, az építkezés illetékesei, valamint restaurátor állapotfelmérési / dokumentációs közreműködésével, ahol szakmai konzultáció során meghatározzák a védelem irányát, és minderről jegyzőkönyvet készítenek.

A helyszíni szemlén meghatározásra kerül a műtárgy védelmének kialakítása, figyelembe véve az építkezés esetleges változó körülményeit, mindenkori sajátosságát, az időjárást és az időintervallumot is (pl. 1 hónapnál hosszabb ideig tartó eltakarás esetén, a műtárgy fotóját ajánlatos molinón rögzíteni, hogy mégis látható legyen).

Az építkezéssel érintett köztéri mű optimális takarására a helyszíni szemle keretében a BTM – Budapest Galéria tesz javaslatot. Ennek legtöbbször használt módjai:

– mobil kerítés
– felül is zárt (fa, pozdorja, stb…) építmény
– savmentes papírral, légáteresztő fóliával (semmi esetre sem csak fóliával becsomagolva) történő védelem

A köztéri mű védelmének kialakításakor ügyelni kell a következőkre:

– a műtárgy közelében az építőanyag és munkaeszközök megfelelő távolságban történő elhelyezése,
tárolása
– építési munkagödrök melletti védelem biztosítása
– szigetelés megoldása
– közművek figyelembevételével történő kialakítás
– ne kerüljön hulladék az elkerített részre (kommunális, veszélyes, építési törmelék; szabad tető esetén a madár guano letakarítása folyamatosan)
– a védelmet addig kell fenntartani, amíg az építkezés folyik.

Az építési munka befejeztével szükséges lépések:

– a védelem megszüntetése,
– a műtárgy tisztítása (restaurátor által előírt módon, különös tekintettel az anyaghasználatra),
– összehasonlító állapotfelmérés
– esetleges problémák javítása
– a köztéri mű átadása a BTM – Budapest Galéria részére – helyszíni szemle, jegyzőkönyvfelvétel

A fentiek betartásával elérhető a köztéri művek építkezések alatti védelme, amely a köztéri műtárgyak sorsát érzékenyen figyelő társadalom számára is megnyugtatásul szolgálhat.

2023. november 30.