10.madeinhungary + 03.meed | határtalan design

Design, antidesign és társadalmi design | Kiállítás cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek és képzőművészek munkáiból

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2014. október 4 – november 23.

A kiállítás fővédnöke:

DR. BENDZSEL MIKLÓS,

a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke

Információ:

SZIGETI SZILVIA

szilvisziget@gmail.com

info@budapestgaleria.hu

Határtalan design címmel több mint két hónapig látogatható a tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezendő meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers kiállítás, melyen a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit lehet megtekinteni Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében.

A designerek mellett a kiállításon magyar kortárs képzőművészek tárgyszimulációi, valamint a társadalmi design területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek is helyet kapnak a Budapest Galéria munkatársai – Andrási Gábor, Konkoly Ágnes, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Török Tamás – válogatásában.

A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításhoz kapcsolódó szakmai nap szervezésére. A szakmai napon a résztvevő művészek 10-10 perces előadásokból álló sorozatát és fontos nemzetközi projektek ismertetőit hallgathatják meg az érdeklődők (részletes program a honlapunkon).

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják.

A Góbi Rita Társulat kortárs táncelőadása a kiállítás megnyitóján, október 4-én, 18:00 órakor kezdődő Tárgy–Tér–Tánc című előadással eleveníti meg a körülöttük látható műveket.

Előadásukat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Kortárs Galériák Hétvégéje programjaként október 17-én, illetve november 8-án 18:00 órakor is láthatják az érdeklődők.

A Kortárs Galériák Hétvégéje alkalmából október 17-én 15:00 órától tárlatvezetés és beszélgetés lesz az alkotók jelenlétében.

A madeinhungary+meed tárlat rövid története:
A madeinhungary elődje a Mai Magyar Bútortár Halasi Rita Mária művészeti író szervezésében, 2000–2003 között a Lakástrend és Design önálló kiállításaként. Mai formájában – madeinhungary címmel – Magyarországon egyedülálló független szakmai összefogás végeredménye, mely 2004–2012 között a Lakástrend kiállítások önálló tárlata volt a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison. 2013-tól a Design Hét rendezvénye, melynek 2013-ban a VAM Design Center adott otthont.
2014-ben a Budapest Galériával együttműködésben, az Új Budapest Galériában, a Bálna épületében rendezik meg.

A madeinhungary+meed jövője:
A tárlat a kollekcióikat önállóan fejlsztő cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek – belsőépítészek, építészek, bútortervezők, textil és formatervezők – munkáit mutatja be.
A szervezők és a résztvevők törekvése, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb, független civil szakmai fóruma legyen, és alapot teremtsen az azonos hagyományokra, kulturális gyökerekre épülő párbeszédre, közös projektek, kiállítások szervezésére a régión belül és kívül – mint például a milánói Satelit kiállításon való közös megjelenésre.

A madeinhungary+meed szervezői:
A madeinhungary 2004 óta, a meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – 2012 óta Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg.
A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma ösztöndíjasok. A belsőépítészeti tervezésen és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között a madeinhungary tárlatok, az Eventuell Galéria kiállításai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás szervezése és rendezése.

A madeinhungary+meed támogatói és együttműködő partnerei:
A kiállítás 2004–2012 között elsősorban a Lakástrend és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a résztvevők anyagi áldozatvállalásával valósult meg.
Az utóbbi három évben a fentieken kívül az International Visegrad Fund a rendezvénysorozat fő támogatója.

Legfontosabb együttműködő partnereink a budapesti Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, a prágai Desidneast.eu, a lodzi Design Festival, a szlovák Designby.Sk, a Digital Packaging and Promotion Kft, a Góbi Rita Társulat és idén az Új Budapest Galéria, valamint a Design Hét, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Múzeumok Őszi Fesztiválja.

10. madeinhungary + 3. meed | HATÁRTALAN DESIGN | Fotók: Rosta József

A 10. madeinhungary + 3. meed a Design Hét, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, és a Múzeumok Őszi Fesztiválja programja.
A rendezvénysorozat fő támogatója az International Visegrad Fund és a Nemzeti Kulturális Alap.