11. madeinhungary + 04. meed | határtalan design

Kiállítás cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek és képzőművészek munkáiból

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2016. április 10 – május 15.

Megnyitó és a Határtalan Design Díjak átadója:

2016. április 9., (szombat) 18:00–20:00

A kiállítás fővédnöke:

DR. BENDZSEL MIKLÓS

a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke

A kiállítást megnyitja:

BEATA JACZEWSKA

a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója

Fellép:

Góbi Rita Társulat

A Határtalan Design Díjakat átadja:

BEATA JACZEWSKA

a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója

DR. KÁDÁR GABRIELLA

a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója

BUSA ZOLTÁN

a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója

Az est háziasszonya:

TESZÁRI NÓRA

televíziós műsorvezető

Információ

SZIGETI SZILVIA

szilvisziget@gmail.com

Határtalan design címmel öt héten át látogatható a 11.madeinhungary és a 04.MeeD – Meeting of European and Central Eastern European Designers – kiállítás, melyen a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit lehet megtekinteni Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében. A kiállításon külön egységként mutatjuk be a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tavaly diplomázott fiatal formatervezők munkáit, valamint textiltervezők és kivitelezők Texhibition című közös projektjét.

Barbara Stelmachowska

Határtalan Design Díjak
Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira. A régió gazdasági és ipari hátterét tekintve kiemelten fontos a kreativitás támogatása, hiszen ezekben az országokban az ipari háttér hiánya miatt a tervezők legtöbbször önállóan fejlesztik kollekcióikat és „egyszemélyes vállalkozásként” működve maguk végzik a termékfejlesztésen és kivitelezésen túl a piacra jutással együtt járó összes tevékenységet is.
A Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg a lehetőségét a Határtalan Design Díjak megalapításának, melyhez a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. jelentős támogatást ajánlott fel.
A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak közel száz tervezője közül három részesül az egyenként bruttó 300.000,- forintos elismerésben. Kiválasztásukban szakmai zsűri segíti az alapítók munkáját. A grémium a régió gazdasági, ipari hátterének megfelelő, innovatív, eredeti ötletekre épülő tárgyakat, kollekciókat díjaz, műfaji megkötöttség nélkül.

A zsűri tagjai:
DEMETER NÓRA, DLA építész, Demeter Design Studió
Dr. SLÉZIA JÓZSEF PhD habil. egyetemi docens, designtörténész
ZALAVÁRI JÓZSEF, DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező

Novák Gergely

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat Tárgy–Tér–Tánc című kortárs táncelőadásának bemutatója a kiállítás megnyitóján, április 9­-én és a záróeseményén, május 15­-én a kiállításon látható műveket eleveníti meg.
A kiállításon a művészek részvételével a rendezők és szakmai újságírók több ízben tartanak tárlatvezetést.

Jan Slovak

Texhibition
A Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte projektben textilgyártók – Csendes és Csendes Kft, Lénárd Kft, Meritum Kft, Rovitex – együttműködésével közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése valósul meg. Célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív potenciálokra. A projektet – a tervezőket, a kivitelezőket és a megvalósult textileket – a szervezők egy önálló szakmai nap alkalmával ismertetik, ahol lakberendezők, belsőépítészek és forgalmazók érdeklődésére számítanak.

Koncz Nikoletta

Koralevics Rita

A madeinhungary + MeeD szervezői
A madeinhungary 2004 óta, a meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – a 2012 óta Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak, az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma Lajos-ösztöndíjasok. Szigeti Szilvia idén Ferenczy Noémi Díjat kapott. A belsőépítészeti tervezésen és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria tárlatai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye.
Együttműködő partnerek a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, a Lodz Design Festival, a szlovák DESIGNBY.sk és a Góbi Rita Társulat.
Külön köszönet a budapesti Cseh Centrumnak, a Lengyel Intézetnek és a Szlovák Intézetnek.
A rendezvénysorozat a International Visegrad Fund és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, idén pedig a CIG Pannónia Biztosítók támogatása járult hozzá a Határtalan Design Díj megalapításához.