Łódź Kaliska

Mickiewicz, 2016

PRÓFÉTAPARÁDÉ

A Łódź Kaliska csoport

Marek Janiak, Adam Rzepecki, Andrzej Świetlik, Andrzej Wielogórski művészeti projektje

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2016. október 5 – 2017. január 8.

Megnyitó:

2016. október 4. (kedd) 18:00–20:00

Kurátor:

ZOFIA ŁUCZKO

Köszöntő:

KATARZYNA SITKO

a budapesti Lengyel Intézet igazgatója

Megnyitja:

Várnagy Tibor

A csoport 1979-ben alakult, mint nevük is mutatja a neves lengyel iparvárosban. A neoavantgárd művésztársaság a fotómédia alkalmazásával és a hagyomány konceptuális felfogásával képi egységként kezeli a fényképezést, a kísérleti filmet és performansz műfaját. Művészeti programjuk a dadaista hagyományon alapul, és a szürrealista anarchizmus felé mutat. Az 1980-as évek szocialista Lengyelországának radikális kritikusai, ennek köszönhetik nemzetközi hírnevüket is.

Łódź Kaliska

Stefan és a majonéz, 2016

A Łódź Kaliska munkáinak közös címe: Prófétaparádé. Mint a művészcsoport esetében általában, a projekt ironikus, gúnyos nyilatkozat a szüntelenül a romantikus hagyományra hivatkozó közösségi mítoszteremtéssel szemben, amellyel évtizedek óta etetik a lengyelek soron következő nemzedékeit. Mindez a kötelező olvasmányokkal kezdődik; ezek archaikus tartalmainak ütközése a mai világgal már önmagában is groteszk. A Łódź Kaliska távolságtartással és mintegy görbe tükörben mutatja be a nemzeti megalománia szimbólumait, és úgy leplezi le a martirológia sztereotípiáival való széleskörű visszaélést, hogy egyik munkájában például álló helyzetben ábrázol egy női ulánus rohamot, vagy Słowacki Balladyna című drámájának komor hősnőjét vidáman szelfiző alakként mutatja meg.

A Prófétaparádé projekthez tartozó sorozatok: Stefan és a majonéz; Mickiewicz; Balladyna szelfi; Janina Kochanowska; Álló roham.

Együttműködő partner:

Lengyel Intézet

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap

nka_logo_125x84