Süveges Rita

Pool Panorama, 2013, akril, vászon, 200 × 300 cm

SÜVEGES RITA | Szürkemező

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158. | földszint

2016. február 26 – április 3.

Megnyitó: 2016. február 25., (csütörtök) 18:00

Megnyitja:

Margl Ferenc

kritikus

Miközben tudjuk, hogy természet már nem létezik – hiszen bolygónk minden pontjára globális hatást gyakorol az emberi tevékenység, és hivatalosan is bejelentették az antropocén kor beköszöntét – a Földet mindennapi tapasztalatunkban mégis laposnak érzékeljük, továbbá megkülönböztetjük a természeti és a mesterséges környezetet. A természet szépségeit állítjuk szembe az épített táj valamilyenségével: természetfotóinkról igyekszünk még kattintás előtt kiretusálni a többi turistát, a kőbányákat, sípályákat és traktorokat. Ugyanakkor vígan gyönyörködünk a ködbe borult városi panorámában, nem is gyanítva, hogy amit látunk, az maga a megtestesült fenséges szmog. A képeslapok esztétikája szerint keretezzük természeti élményeinket, e szerepünkhöz köt a turistatérkép Szép kilátás! felirata, melyre már városi tájban is figyelmeztetnek okostelefonjaink applikációi.

Süveges Rita

Field 01, 2014, akril, olaj, vászon, 70 × 110 cm

Életterünk a második természet, melyből szelektíven emlékezünk a tetszetős látványosságokra, az agglomerációt átmeneti zsilipként észlelve, melynek sekélyes funkciója, hogy a vidéket elválassza a várostól. E területek megnevezésére gazdasági-városfejlesztési terminusokban vagyunk képesek: ipari zóna, barnamezős beruházás, agglomerációs közlekedés stb.

Süveges Rita

Iron 01, 2014–15, akril, olaj, vászon, 200 × 150 cm

A kiállított képek ezekre a területekre fókuszáltak, nem egy kitervelt koncepció elemeiként, inkább asszemblázsként alakultak. Festészeti technológiákkal kísérleteztem, a geometrikus-konkrét képi ábrázolást a tájesztétikai pittoreszkkel, pointillizmussal és lazúr-technikákkal kevertem.

Eredeti tapasztalataimból indultam ki: mielőtt az ábrázolt dolgok szimbólummá válnának, azok metafestészeti elemként, reprezentációs feladványként léteznek. A monumentális méretű perspektivikus képek mellé becsempészek olyan kétségesebb, tárgyszerűbb, absztraktabb munkákat is, melyek kirántják a nagyokat a klasszikus festői hagyományból, és tudattalanul segítenek a feladvány megfejtésében.

Süveges Rita