12.madeinhungary + 05.MeeD | határtalan design

Kiállítás cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd designerek munkáiból

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11–12., (Bálna Budapest)

2017. április 1 – május 7.

Megnyitó és a Határtalan Design Díjak átadója:

2017. március 31., (péntek) 18:00–20:00

A kiállítást megnyitja:

BEATA JACZEWSKA

a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója

Fellép:

GÓBI RITA TÁRSULAT

Információ:

SZIGETI SZILVIA

Frenczy Noémi díjas textiltervező iparművész
a 12.madeinhungary+5.meeD tárlat kurátora

szilvisziget@gmail.com

Határtalan design címmel öt hétig látogatható a tizenkettedik madeinhungary és az ötödik alkalommal megrendezendő MeeD – Meeting of European and Central European Designers –, a régió egyik legdinamikusabban fejlődő rendezvénysorozata, melyen 11 ország közel 100 tervezőjének alkotásait mutatjuk be. A kiállítást tartalmas szakmai programok és tárlatvezetések teszik teljessé.

Tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit láthatja a közönség Szigeti Szilvia textiltervező iparművész és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében. A kiállításon külön egységként szerepel a magyar textil-designerek projektje, a Texhibition, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái.

Rasmus Fenhann

Határtalan Design Díjak
Koncepciója szerint a kiállítás elsősorban a kollekcióikat önállóan fejlesztő, innovatív gondolkodású tervezők munkáit mutatja be. Sok nemzetközi példát tanulmányozva – Blickfang kiállítások, Lodzi Design Fesztivál, milánói Satelit stb. – arra az elhatározásra jutottunk, hogy a program jelentőségének, színvonalának megfelelően hagyományt teremtünk, és a kiállítók között minden évben díjakat osztunk ki. A díjak az eredetiséget, az innovatív megoldásokat, és a designtartalmat honorálják. A díjat 5 tagú szakmai zsűri ítéli oda. A szakmai zsűrizés feladatára neves, a design területet jól ismerő szakértőket kérünk fel.

Helena Dařbujánová

Texhibition
A Szigeti Szilvia textiltervező (Eventuell Galéria) kezdeményezte projektben immár második alkalommal valósul meg közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése textilgyártók – Fiko Kft, Lénárd Zászlókészítő Kft., Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil, Rovitex Hungária Kft – együttműködésével. A Texhibition célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív potenciálokra. A projektet – a tervezőket, a kivitelezőket és a megvalósult textileket – a szervezők egy önálló szakmai nap alkalmával ismertetik, ahol lakberendezők, belsőépítészek és forgalmazók érdeklődésére számítanak.

Markus Johansson

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat Tárgy–Tér–Tánc című kortárs táncelőadásának bemutatója a tárlaton látható műveket eleveníti meg a kiállítás megnyitóján, március 31-én és záróeseményén, május 7-én.

A kiállításon a rendezők és szakmai újságírók több ízben tartanak tárlatvezetést a művészek részvételével.

Michal Riabic

A madeinhungary + MeeD szervezői

A madeinhungary 2004 óta, a MeeD – Meeting of European and Central European Designers – 2012 óta Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma ösztöndíjasok. A belsőépítészeti- és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria tárlatai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás, a madeinhungary+MeeD tárlatok szervezése és rendezése.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye.
A rendezvénysorozat a International Visegrad Fund és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 2016 óta a CIG Pannónia Biztosítók támogatják a kiállítást és a Határtalan Design Díjat.

Együttműködő partnereink: Cseh Centrum, Dán Királyság Nagykövetsége, Magyarországi Észt Intézet, Lengyel Intézet, Lett Köztársaság Nagykövetsége, Litván Köztársaság Nagykövetsége, Norvég Királyság Nagykövetsége, Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, Akademie Schloss Solitude (Stuttgart), Lodz Design Festival, DESIGNBY.slovakia.

A kiállítás során Szigeti Szilvia textiltervező designer, a 12. madeinhungary + 5.MeeD egyik szervezője tart tárlatvezetést az alábbi két időpontban:

2017.04.18. 16:30–18:30
2017.04.21. 14:30–16:30

Regisztráció nem szükséges

Az esemény Budapest Art Week karszalaggal látogatható.

A tárlatvezetésről bővebben: bpartweek.hu/hu/uj-budapest-galeria-hatartalan-design/

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

A kiállítás záróeseménye:

A kiállítás finisszázzsal zárul, amelynek során május 7-én 16 órai kezdettel Molnár Szilvia az Octogon magazin szerkesztője és Szigeti Szilvia a válogatás kurátora tart közös tárlatvezetést, majd a Góbi Rita Társulat közreműködésével 17.30-18.00 óra között látványos Tárgy-Tér-Tánc előadás zárja a programsort.