Idefordul | Agnes von Uray kiállítása

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158. | emelet

2018. január 19 – február 25.

Megnyitó: 2018. január 18., (csütörtök) 18:00

Megnyitja:

Aknai Katalin

művészettörténész

Kurátor:

Andrási Gábor

Hibázni? Szabadság!
A szabályoktól, elvárásoktól való megszabadulás.
Ellazultság.
A gondolat szabad áramlása.

Agnes von Uray

Agnes von Uray – ez a név egy súlyos krízis nyomán újrakezdett életet és újragondolt életművet takar. A Szépfalvi Ágnesként ismert, jelentékeny pályát befutott festő tabula rasára törekedett mindennapjaiban és a műtermében is.

Munkái azokról a művészi lehetőségekről szólnak, amelyeket az utóbbi években végig próbált a lehetséges és számára leginkább megfelelő utat keresve. Dolgozott fémmel és konceptuális lightboxokat készített, melyeken a tőmondatszerű szöveg és a fény együttese a döntő. Modellek után nézett legszűkebb környezetében: önterápiaként lényegre törő, formailag változatos sorozatot rajzolt-festett a mindig közelében látott macskáról, és ugyanígy: felvállalva a provokatív közhelyszerűséget, balatoni tájakat örökített meg Földváron. Táblakép-festészetét is ebbe az irányba kormányozta: a tudatosan alkalmazott „bad painting” eklektikus, következetlen, festői szempontból képtelen, hibás, rontott eszközeit gátlások nélkül használta fel bizarr – és a legkevésbé sem „gyűjtőbarát” – női és férfi aktábrázolásain. Az Idefordul címet inspiráló portré-animációk néhány másodpercre koncentrálják a látványt; a filmeken a személyiség pillanatnyi, múló feltárulkozásának lehetünk tanúi.

Kiállítása meglepő és őszinte önreflektív gesztus: arról szól, hogy mit gondol Agnes von Uray a mai festészetről, a művészi pályáról és az élet művészetnél fontosabb oldaláról.

Andrási Gábor

Agnes von Uray

Macska, 2015, pasztel, papír

Agnes von Uray

Európa, 2014, olaj, vászon

Támogató:

NKA_csak_logo