Ház vagy írás?

Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2023. augusztus 18. – október 23.

Alkotó:

Szántay Zsófia DLA

Nautes Architects

A kiállítás kurátora:

Sulyok Miklós

Megnyitó:

2023. augusztus 17., (csütörtök) 18:00

Megnyitja:

Zuh Deodáth

filozófus

A megnyitón zenél:

Mátrai Péter

Tervezők, építészirodák:

ArchIkon, LAB5, Finta Stúdió, minusplus, Kinzo, Földes és Társai Építésziroda, Mónus János., ÖKO-BAU, M-Teampannon, Kollektív Műterem, Geum Műterem, MádiLáncos Studio, Lakatos Géza, Tillai Ernő

Közreműködők:

Burus Botond (grafika), Barta Gyöngyi (zene), Tudisco Júlia (film), Haász Ferenc (világítás), Nagy Zoltán (könyvkötészet), Dr. Francsics László (diagram-szobrok), Barta Gyöngyi, Kiss Bálint, Kovács Kristóf és Somogyi Krisztina (zene-installáció hangok)

Építészeti fotográfusok:

Batár Zsolt, Palkó György, Jaksa Bálint, Szántó Tamás, Adi Bulboaca, Dr. Francsics László, HG Esch

Mi az utópia és mitől lehet jó? Mire tanítanak minket az irodalmi utópiák? Milyen ma is aktuális kérdéseket vetnek fel? Hogyan hat az építészetre az utópia és tetten érhető-e idehaza a kortárs tervezői közegben? Az utópia ház vagy írás?

A Ház vagy írás? című kiállítás Szántay Zsófia DLA /Nautes Architects/ 10 éves kutató munkáját foglalja össze, amely az utópia és építészet kapcsolatát vizsgálja. A kiállítás célja az utópia mint az irodalom és építészet határán álló, pozitív jelenség megismertetése a nagyközönséggel. Ebben az olvasatban az utópia a kortárs építészeti tervezés és kísérletezés látens mozgatója, valamint a minket körülvevő épített tér értelmezésének egy lehetséges alapja is.

Erre az utazásra hívja látogatóit a kiállítás, amely a létünk gyökereit érintő kérdések és aktuális tervezési döntések között mozog. A tárlat nemcsak építészeti és irodalmi témákat érint, de megjelenik benne a képzőművészet, a fotográfia, a zene és az animáció is, ezáltal szólítva meg a szélesebb célközönséget – építészeket, lakókat, írókat és olvasókat.

Fotók: Juhász G. Tamás