Ha mindenki meghallaná

A holnap ellenállásának roma archívumai

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2024. február 15. – április 7.

Kiállító művészek:

DePART Collective (Jonas Baur, Dominik Jellen, Cat Jugravu, Szepes Anna)

Produkciós menedzser:

Trace Polly Müller

(de)Archiváló labor nagykövet:

Pocsai Bettina

Megnyitó:

2024. február 14., (szerda) 18:00

A (de)Archiváló Labor eseményei:

2024. február 15., (csütörtök) 10:00

Levélíró workshop az aktív emlékezésről

2024. február 21., (szerda) 17:00

Az UCCU kerekasztal beszélgetése a roma emlékezet politika lehetőségeiről, kihívásairól

2024. február 28., (szerda) 17:00

Traumaworkshop a Phiren Amencával

2024. március 6., (szerda) 13:00

Roma Hősök – a Független Színház workshopja

2024. március 13., (szerda) 17:00

A Romaversitas feminista workshopja

2024. március 20., (szerda) 17:00

Filmvetítés és beszélgetés a Romano Instituto – Cigányságkutató Intézet szervezésében

2024. március 27., (szerda) 17:00

Varróworkshop a Bagázzsal

2024. április 3., (szerda) 17:00

A Romakép Műhely filmvetítése és kerekasztal-beszélgetése

2024. április 5., (péntek) 17:00

Memoria. Roma LMBTQI+ aktivizmus. Kerekasztal-beszélgetés angol nyelven, hibrid formában

2024. április 6., (szombat) 16:00

Záró tárlatvezetés a DePART Collective-vel

A projekt háttere – emlékezet a terepen

A Ha mindenki meghallaná című hanginstalláció egy performatív részvételi mű, amely az aktív emlékezés gyakorlatára összpontosít. A projekt nemzetközi együttműködésben jött létre, és eddig három európai ország négy városában mutatták be. Az eredetileg közterekre, egykori gyűjtőtáborok és kényszermunka-táborok területére telepített átmeneti vándoremlékmű az elnyomás kitörölt és elfeledett helyszíneit hivatott megjelölni. Az installáció hangjai levelek, amelyeket kortárs „emlékőrzők” írtak a Porajmos – a romákat a második világháború alatt sújtó népirtás – során meggyilkolt embereknek. Miután legtöbbjükről csak életrajzi töredékek maradtak fenn, a projekt célja, hogy visszaállítsa emléküket, azáltal, hogy hangot ad elképzelt történeteiknek.

A kiállításban szereplő leveleket javarészt roma közösségek írói, aktivistái, alkotói, kutatói, oktatói, diákjai, illetve e közösségek támogatói írták, majd rögzítették. Az installáció arra ösztönzi a látogatót, hogy felismerje a múlt megkerülhetetlen aktualitását és személyes felelősségvállalással járuljon hozzá az emlékezés folyamatához.

Az elnyomás elfeledett helyszíneinek megjelölése és a marginalizált hangok középpontba állítása révén az installáció és a közösségi programok az ellenállás lehetséges módjaiként tűnnek fel.

 

A kiállítás

2024. február 15. és április 7. között a Budapest Galériával együttműködésben Ha mindenki meghallaná – A holnap ellenállásának roma archívumai címmel folytatódik a DePART aktív emlékezés projektje. Az aktív emlékezet a töredékes múlt és a roma közösségekkel/ben zajló eszmecsere láthatóvá tételének és nyilvánosságra hozatalának új stratégiáit alakítja ki.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok az aktív emlékezés gyakorlata mögött húzódó munkafolyamatok szélesebb körű hozzáférhetőségére, fejlesztésére és megosztására összpontosít. Rendhagyó módszerek és anyagok – mint amilyen az emlékező föld és a hangzó levelek – alkalmazásával dokumentálja és osztja meg a romák töredékes második világháborús történelmét. Így a projekt korlátokat bont le, bevett narratívákat kérdőjelez meg és hozzájárul ahhoz, hogy szélesebb körben meghallják ezeket a történeteket. A DePART alkotócsoport ezt afféle „(de)archiválási” folyamatként értelmezi, ami egyfelől tényleges archiválást jelent, másfelől pedig a hagyományos (gyakran elfogult és korlátozó) archiválási gyakorlatok megkérdőjelezését és felülírását.

A galéria földszintjén a látogatók elmerülhetnek a Ha mindenki meghallaná című hanginstallációban, amelynek keretében körülbelül negyven fémoszlopból hangzanak fel a személyes megemlékező levelek.

A felső szinten található (de)Archiváló labor egy többféleképpen használható platform, amely színpadként, műhelyként, és dolgozószobaként is szolgál. Dinamikus tér ez, amely párbeszédre, kutatásra és új narratívák közös megalkotására ösztönöz. A (de)Archiváló labor révén a DePART arra hívja eddigi partnereiket és az új együttműködőket, hogy mutassák be a roma közösséggel folytatott, illetve azon belül zajló szociokulturális és aktivista munkát és diskurzusokat. A tér lehetőséget nyújt arra, hogy rávilágítsunk a közös igényekre, aktívan részt vállaljunk a múltról való megemlékezésben, és lefektessük egy (a felejtésnek, és így az elnyomásnak) ellenállóbb jövő alapjait.

A folyamatosan bővülő levélgyűjtemény célja, hogy megerősítse a roma történeti narratívákat, segítse a romák ellenállását a mindenkori elnyomó hatalommal szemben. A DePART alkotócsoport a kiállítás alkalmával is bővülő archívumot a párbeszéd és a kutatás kiindulópontjaként kínálja fel a galériatér számára: hogyan lehet figyelemmel és gondoskodással helyreállítani, újra- és visszaírni a Porajmos áldozatainak elveszett és rejtve maradt történeteit? Mi az üzenete a személyes emlékezet és a kortárs roma aktivizmus mindenki számára hozzáférhető adatbázisának?

A Ha mindenki meghallaná – A holnap ellenállásának roma archívumai a széttagoltsággal és a felejtéssel szembeszálló ellen-narratívákat vezet be a diskurzusba. A múlt elbeszélésével, az emlékezés együttműködésen alapuló új módjainak bevezetésével a projekt célja a holnap ellenállási gyakorlatainak előkészítése.

A DePART alkotócsoport 2023 során az installációt az Óbudához köthető elnyomó történetekre emlékezve alakította át, az egykori Óbudai Téglagyárakkal a középpontban. Az egykori gyárak területén, a téglaszárító barakkokban több száz roma embert tartottak fogva a második világháború alatt, innen indultak a munka- és megsemmisítő táborok felé. Az elmúlt év során az installáció kétszer volt látható Budapesten: a STEREO10 Fesztiválon, illetve a FLASZTER – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálén, a Budapest 150 programsorozat részeként, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) – Budapest Galéria szervezésében.

 

A társulat

A DePART alkotócsoport – Decentralized Practices of Active Remembrance and Theatricalization – egy nemzetközi művészekből és facilitátorokból álló transzdiszciplináris kollektíva, amely a művészet, az aktivizmus és a kutatás metszéspontjain dolgozik. Szepes Anna (HU/AT), Cat Jugravu (DE/RO), Jonas Baur (AT/DE) és Dominik Jellen (AT) együttműködése a Mozarteum Salzburgi Zeneművészeti Egyetem alkalmazott színház – művészi színházi gyakorlat és társadalom mesterképzésén kezdődött. Javarészt politikai tematikájú projektjeik kutatásorientált formátuma a közösségépítést, a helyi partnerek bevonását és az elfeledett árnyéktörténetek feltárását hangsúlyozza. A társulat célja, hogy a múltról alkotott képünket meghatározó domináns narratívákkal szembeszegülve, árnyaltabb és befogadóbb szemlélettel közelítsen az emlékezethez.

www.depart.community

 

Együttműködő partnerek

Phiren Amenca
Ame Panzh
Független Színház Magyarország
Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány
Romano Instituto Cigányságkutató Intézet
Utcaszínházi Alkotóközösség
Romakép Műhely
Magyar Nemzeti Levéltár
Dr. Ámbédkar Iskola
Óbudai Múzeum
Stadt Salzburg

Támogatók

Bertha Foundation
Osztrák Kulturális Fórum
Goethe-Institut, Budapest
Universität Bayreuth – Intersektionalitätsstudien Department

Fotók: K. Takács Márton