Bogyó Virág, Madácsi Flóra Játszóutca?!

VIII. Bauer Sándor utca Mátyás téri szakasza

2023. szeptember 27. – szeptember 28.

Kesztyűgyár Közösségi Ház (1084 Budapest, Mátyás tér 15.)

2023. szeptember 14. – szeptember 27.

VII. Barát utca

2023. szeptember 29. – október 1.

Kiállító művészek:

Bogyó Virág, Madácsi Flóra

Közreműködők:

Bárczy Alíz, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria, Erzsébetváros Önkormányzata, Építész Szakkollégium, FabLab, Fodor Dániel János, Győrfi Dániel, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Lődi Virág, Medence designlab, Menesi Luca, a REPETA workshop résztvevői: Jakab Lóránd, Kaczián Bertalan, Lentovits Laura, Ludányi Marcell, Partali Ádám, Nikl Csenge, Varga Luca

A városi terekben mindenkinek természetes, hogy a játék egyik fő helye a játszótér, ahol kijelölt módokon, szabályozott rendeltetésű (és persze biztonságos) eszközökön van mód a gyermeki szabadság megélésére – ez azonban az elmúlt évtizedekben lett csak ennyire egyértelmű. Az 1930-as évektől a világ számos városában hoztak létre állandó jelleggel vagy időszakosan az autóforgalom elől lezárt, úgynevezett játszóutcákat a gyerekközösségek számára. Az 1950-es években Budapesten is működtek játszóutcák, de a ‘60-as évekre kiszorította őket az egyre sűrűsödő autóforgalom. Ugyan más nagyvárosokhoz hasonlóan, az utóbbi években Budapesten is megfigyelhető egy tudatos, emberközpontú városfejlesztési trend, amely a közlekedés mellett – illetve helyett – más szempontokat is figyelembe vesz, a játék azonban továbbra is ritkán jelenik meg mint rendezési elv.
Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során a VII. kerületi Barát utca (amely Budapest egyik első játszóutcája volt) és a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakasza kerül lezárásra az autóforgalom elől. A többnapos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése és egyben újradefiniálása, illetve a köztérhasználatra és a gyerekek játéktevékenységére vonatkozó elképzelések megkérdőjelezése. Mi a játszóutcák mai, budapesti relevanciája? Hogyan változtak az első budapesti játszóutcák megnyitása óta eltelt 70 évben köztereink, valamint a gyereknevelési, felügyeleti szokások, a szabadidő eltöltésének módjai? Adhat-e valami olyat a játszóutca, amit a túlszabályozott játszóterek nem képesek?
Bogyó Virág és Madácsi Flóra Bárczy Alíz építésszel és az Építész Szakkollégiummal való együttműködésben olyan, fából készült többfunkciós elemeket terveztek ezekbe az ideiglenes autómentes övezetekbe, amik gyerekeket és felnőtteket is játékra invitálnak, mégsincs kizárólagos funkciójuk, teret engedve ezzel a fantáziának. A helyszínekre való kitelepülést megelőzően az installáció a Kesztyűgyár Galériában lesz megtekinthető. A játékelemek itt posztamensekké, padokká alakulnak és mini-kiállítás mutatja majd be a játszóutcák történetét, a gyerekek városi játékát és az abban rejlő potenciálokat. Az utcai akciók során a kiállítási elemek ismét játékeszközzé válnak, a Barát utcai helyszín különlegessége pedig egy, az utca közepén felállított, óriási homokhegy lesz, ami szintén játékba hívja a látogatókat, az alkotók pedig folyamatos jelentléttel és szakmai beszélgetéssel várják a felnőtt közönséget (is).

Fotók: Simon Zsuzsi

bp150_logo