Bíró Anna, Fajgerné Dudás Andrea, Szabó Eszter Ágnes: Common Jam Map

Kapisztrán tér és Budapest Galéria

2023. október 1. 11:00 – 16:00

Bolygó közösségi tér (1027 Budapest, Margit körút 28-32.)

2023. október 7. 16:00

Gellért-hegy (Találkozó a Gellért téren)

2023. október 18. 17:00

Kiállító művészek:

Bíró Anna, Fajgerné Dudás Andrea, Szabó Eszter Ágnes

Közreműködők:

Világszép Alapítvány, BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divízió, Bolygó közösségi tér

A Common Jam projekt – amit Fajgerné Dudás Andrea és Szabó Eszter Ágnes, 2022-től pedig hozzájuk csatlakozva Bíró Anna szerveznek – 10 éve foglalkozik konzekvensen a köztéren termő, illetve a köztérről hozzáférhető gyümölcsök szedésével és feldolgozásával. Az elmúlt években számos alkalommal szerveztek városi közösségi szüretet a köztéri gyömölcsfákhoz.
A Flaszter keretén belül a művészek elsősorban arra vállalkoznak, hogy elkészítik Budapest Gyümölcstérképét. Többéves tapasztalatuk alapján és a budapesti lakosok bevonásával a főváros közterein található gyümölcsöket és ehető terméseket (dió, mogyoró, stb.) hozó fákat feltérképezik, jelölik az általuk kifejlesztett térkép applikáción. A bejelölt fákat le is ellenőrzik. A térkép – és a közösség – részben virtuális térbe való áthelyezése nem elidegenítő gesztus, sőt: azok is be tudnak kapcsolódni a projektbe, akik a szervezett eseményekre nem tudnak eljönni, kialakítva ezzel egy, a virtuális térben létező, ám a fizikai térben álló fák köré összpontosuló közösséget.
A projekt kapcsolódó eseményeként október 1-én nyilvános gyümölcsszedést és befőzést terveznek a szervezők a Világszép Alapítvánnyal együttműködve.
A köztéri gyümölcsszedés kapcsán fontos tapasztalata volt a csoportnak, hogy évről évre kevesebb fát találnak, amiről szüretelhetnének. Érdekes és egyben tanulságos konzekvenciája még a projektnek, hogy bár a köztéren álló fák termései mindenki számára hozzáférhetőek, azok jogilag a fák gondozóinak, vagyis Budapest esetében a város (FŐKERT) tulajdonában állnak. Mivel a fenntartható és demokratikus városhasználat jegyében a projekt záróeseményeként a művészek egy almafát is szeretnének elültetni, a fák tulajdonosaihoz és kezelőihez fordultak ennek engedélyeztetése ügyében. Bár a köztérrel, és még inkább a köztérbe való beavatkozással kapcsolatos szabályozások, protokollok és álláspontok igen ellentmondásosak – néha még a különböző hivatalok között sem tisztázottak –, a Flaszter keretében október 18-án a Gellért-hegyen kerül elültetésre egy, a jövőben is szüretelhető almafa.

Fotók: Kristóf Balázs

A gyümölcsfákat jelölő térkép bővítésére a https://commonjammap.com/ oldalon van lehetőség a jobb felső sarokban található menüben.

bp150_logo