Valyo – Város és Folyó Egyesület: Fauszodák Budapesten – Fürdés a Dunában a múltban és a jövőben

Installáció:

Jane Haining rakpart (Vigadó)

SKUBI-k:

Fővám tér (A Szabadság híd pesti hídfő közelében)

Raoul Wallenberg rkp. (A Szabadság híd budai hídfő közelében)

Friedrich Born rkp. (Az Erzsébet híd budai hídfő közelében)

Várkert rkp. (A Várkert Bazár hajóállomás magasságában)

Friedrich Born rkp. (19/41-es villamos, Clark Ádám tér megálló)

Sztehlo Gábor rkp. (A Széchenyi Lánchíd budai hídfő közelében)

Bem rkp. (Batthyány tér)

Margit híd budai hídfő (az Angelo Rotta rkp. és az Árpád Fejedelem útja között)

Id. Antall József rkp. (A Jászai Mari tér déli részén)

2023. szeptember 22. – október 23.

Kiállító Művészek

Valyo – Város és Folyó Egyesület (Tömör Miklós kreatív menedzser, Kammermann Lilla koordinátor, Madácsi Flóra alkotó)

Együttműködő partnerek:

FabLab Budapest, Hybrid Dessous, Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

A főváros területén a Dunában fürdés mindig is fontos városhasználati kérdéseket vetett fel. Az első úgynevezett fauszodák az 1810-20-as években kisebb területeket kerítettek el a Duna vizéből, és egészen a második világháborúig biztonságosan elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést, amit később a költségvetési hiányon túl a szennyezettség miatt már rendelet is tiltott. A 2010-es évek hoztak csak fordulatot a budapesti fürdőzést illetően: a vízminőség javulásának köszönhetően 2019-ben és 2020-ban egy napra, majd 2021-ben már egy hónapra megnyílhatott a Római szabadstrand, amely a város egyetlen kijelölt dunai strandjaként azóta is minden nyáron látogatható.
A fauszodák történetét feldolgozó projekt ötletét a Város és Folyó Egyesület (Valyo) dolgozta ki és valósítja meg. A Valyo legfontosabb missziója a folyó mindenki számára elérhetővé és érinthetővé tétele Budapesten, és, hogy a Dunára (folyékony) köztérként tekinthessenek a városlakók.
A biennále keretei között az egykori fauszodák helyét jelölve a budai és pesti rakpartokon az egyesület által kifejlesztett kukucskáló dobozok, úgynevezett SKUBI-k kerülnek kihelyezésre, a Jane Haining rakparton a Vigadó mellé pedig egy kortárs fauszoda szerkezetet állítanak fel a szervezők. A köztéri objektek és a hozzájuk kapcsolódó programok pedig nemcsak a fauszodák történetét elevenítik fel, de arról is elgondolkodtatnak, hogyan lehet a nagyvárosi fürdőzést újra beemelni a köztudatba, és bemutatják, milyen kortárs példákat találunk erre nyugat-európai nagyvárosokban.

Fotók: Keppel Ákos

bp150_logo