Folyamatos jelen 3. – Együtt-Élés

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2007. szeptember 21 – november 4.

A kiállítás kurátora:

Csizek Gabriella

Kiállító művészek:

Hossala Tamás | Kovalovszky Dániel | Monika Merva | Szász Lilla

Megnyitó:

2007. szeptember 21., (péntek), 17:00

Megnyitotta:

BÓDIS KRISZTA, író-rendező

A Magyar Fotográfusok Háza Folyamatos Jelen címet viselő kiállítás- és katalógus sorozata műfaji és technikai megkötések nélkül mutatja be fiatal magyar fotográfusok műveit, az adott témát mindig több szempontból is bemutatva.
Az „Együtt-Élés” alcímű kiállítás olyan közösségek tagjainak életét mutatja meg, ahová az azonos élethelyzet okán kerültek az ott lévők. Az életkor, a szociális helyzet, a társadalomban betöltött szerep, illetve annak hiánya az, ami együttlétük oka. Nem szabad választás következményeként élnek ott, hanem oda sodródtak, egyfajta elkerülhetetlennek hitt törvényszerűségnek engedelmeskedve. Az azonos élethelyzetből fakadó közös sors határozza meg mindennapjaikat és szinte teljesen azonos vágyaikat is. Ők ott élnek, ahol a választás szabadságának, a változtatásnak nincs vagy csak igen csekély a lehetősége.

Az alkotók már témaválasztásukban is felvállalták állásfoglalásukat a kérdéskörrel kapcsolatban: megmutatják, gondolkodás tárgyává teszik, megosztják az ott lakók életének ellesett pillanatait, sorsukat, vágyaikat, mindannyian a maguk fotográfiai eszközeivel, más és más alkotói stratégiát követve.

Csizek Gabriella