Gallov Péter

Hommage á L’Age d’Or, 2016, grafit, papír, 45 × 50 cm

Másodlat

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

2017. június 14 – július 23.

Kiállító művészek:

BENCZÚR Emese, BERNÁT András, CHILF Mária, ERDÉLYI Gábor, GALLOV Péter, KÁLDI Katalin, KERESZTES Zsófia, KIRÁLY András, MOLNÁR Zsolt, SZÁSZ György

Kurátorok:

SZABICS Ágnes, SZEGEDY-MASZÁK Zsuzsanna

Megnyitó: 2017. június 13., (kedd) 18:00

Megnyitja:

ZÁVADA Péter

költő

A Másodlat című csoportos kiállítás kortárs magyar művészek közül olyan alkotókat kíván bemutatni, akiknek munkájában hangsúlyos szerepet kap a saját maguk utánzása, a már létező, korábbi alkotásaik másolása. Ahogy a 2015-ben rendezett Munka-művek és a 2016-ban rendezett Akkumulátor című kiállítások, ez a válogatás is egy jelen korban (is) felfedezhető művészi attitűdöt vesz nagyító alá.

Hasonlóan Robert Rauschenberg Factum I és Factum II című alkotásaihoz (1957), Bernard Piffaretti kettéosztott vásznaihoz (mindkét fél ugyanazt a kompozíciót ábrázolja) vagy Alec Baldwin nemrégiben híressé vált esetéhez Ross Bleckner festményével – pontosabban annak a festő által készített másolatával – , a Budapest Galéria tárlatán olyan kortárs képzőművészek alkotásai láthatók, akik különböző okokból saját, már létező alkotásaiknak másod vagy harmad példányát is elkészítik.

A művészettörténetben természetesen nem új jelenség a saját alkotásait másoló művész példája, és az sem újdonság, hogy a több példányban létező alkotások esetében az időben elsőként készített műtárgy művészettörténeti, és piaci értéke is gyakran magasabbra tevődik, annak ellenére hogy egyazon kéz alkotta valamennyit. Ez a megkülönböztetés azonban megkérdőjelezhető, különösen ha a másolatként való értelmezés nem a művésztől ered. Mi a kópia/másolat, reprodukció, utánzat? A Másodlat című kiállítás ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik.

Káldi Katalin

Nő kézisúlyzókkal című kép felső 2/3-a,  2014, olaj,vászon, 80 × 120 cm, Nő kézisúlyzókkal, 1999 olaj, vászon, 40 × 30 cm

Kapcsolódó program:
2017. június 29., (csütörtök) 17:00
MÁSODLAT – Irodalom
NAGY Gabriella és ZSIKLA Mónika beszélget PÉTERFY Gergellyel, ZÁVADA Péterrel valamint a művészekkel.

2017. július 23., (vasárnap) 16:00
Kurátori tárlatvezetéssel egybekötött finissage