Szász Lilla

Üdvözlet új otthonomból, részlet a sorozatból, 2018–2019, színes negatív, lambda print, 10×15 cm

SZÁSZ LILLA | Üdvözlet új otthonomból

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158. (emelet)

2020. január 30 – március 15.

Megnyitó:

2020. január 29., (szerda) 18:00

Megnyitja:

Gyükeri Mercédesz,

a HVG újságírója

Köszöntőt mond:

João Miguel Henriques

a Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ vezetője

Kurátor:

Szegedy-Maszák Zsuzsanna

Szász Lilla Üdvözlet új otthonomból című fotóprojektjének kiindulópontja az afrikai portugál gyarmatokról (Angolából, Mozambikból, Guinea-Bissau-ból, Cape Verde-ből és São Tomé e Príncipe-ről) 1975-ben közel 800 ezer portugál állampolgár, úgynevezett retornado, állami segítséggel véghezvitt visszatelepítési története.

Az 1961-ben kezdődő portugál gyarmati háború következtében fokozatosan meggyengült a diktatórikus Második Köztársaság és az 1974-es katonai puccsal elindult egy rapid dekolonizációs folyamat. Portugália akkori lakosságának majdnem egy tizedének megfelelő retornadók elszállásolása és a portugáliai lakosságba való integrálódása komoly kihívást jelentett az állam számára, és az ország 20. századi történelmének egyik hosszútávon is meghatározó fejezetévé vált.

Szász Lilla

Üdvözlet új otthonomból, részlet a sorozatból, 2018–2019, színes negatív, lambda print, 10×15 cm

Szász Lilla fényképei ennek a történelmi eseménynek a személyes vonatkozásaira, az otthonukat sebtében elhagyó és az új környezetben különböző mértékben helytállni képes lakosok életében a nosztalgia, az emlékezet, az otthontalanság, és az identitás képlékenységére derítenek fényt. Szász Lilla a portré műfaj széles skáláját alkalmazza: egyszerre láthatjuk a személyek és a helyszínek portréit. A privát történetek kiindulópontjai a ma is létező helyszínek: az egykori, ötcsillagos szállodától a katonai laktanyákig terjedő, meglehetősen eltérő minőségű és jellegű otthonok, melyek az emlékek fizikai letéteményesei. A kiállításon bemutatott fényképek képeslap jellege – méretük és tárgyuk, mely a korabeli képeslapok gyakori hotel ábrázolására is utal – az utazást, az átmenetiség érzetét, illetve a múltidézést juttatja eszünkbe. Ilyenformán az Üdvözlet új otthonomból sorozat képeivel fél évszázaddal ezelőtt küldött üzenetek érkeznek meg.

Szász Lilla a Budapest Galéria Művészcsere Programjának keretében kezdett először foglalkozni a témával Lisszabonban. A projekten szorosan együttműködött a téma neves szakértőjével, Elsa Peralta szociológussal.

Szász Lilla

Üdvözlet új otthonomból, részlet a sorozatból, 2018–2019, színes negatív, lambda print, 10×15 cm

Támogatók:

Camoes logo
goethe-intezet-logo-400