Antal Balázs: Fülke

III. Pacsirtamező utca 42-44.

VIII. Baross utca 96.

VIII. Rökk Szilárd utca 2.

2023. szeptember 22. – október 23.

Kiállító művészek:

Deák Anna, Sarfenstein Ditta, Szeli Kamilla

Projekt asszisztens:

Nemes Patrícia

Közreműködők:

Mucsi Emese, Plank Antal, Szabó Ádám

A szoborfülkék, mint épülethomlokzati strukturális elemek évszázadokra visszatekintő hagyománnyal bírnak az építészet történetében. Ez Budapest esetében sincs másképp, több közintézményen, számos társasházon, vagy villán is láthatunk szoborfülkéket szerte a városban. A fülkék kevés kivételtől eltekintve mára üresen állnak, sok esetben pedig sosem voltak tartalommal ellátva.
A projekt célja, hogy az üresen álló fülkéket képzőművészeti alkotásokkal töltse fel. A tervezett alkotások helyspecifikusak, tehát az adott helyszínre készülnek. A fülkék funkciójának újragondolása és használatba vételük a választott kerület arculatát és az érintett utca összképét egyaránt befolyásolja és alakítja. A készülő alkotások reflektálnak a környék, vagy az adott ház történetére, múltbéli vagy aktuális helyzetére, egykori vagy jelenlegi lakóira.
A projekt résztvevői három szoborfülkében, a város két kerületében helyeznek el az utcáról is megtekinthető műveket. A szervezők a fülkékbe kerülő műtárgyakat a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak és az egyetemen nemrég diplomázott fiatal, pályakezdő művészeknek szóló pályázat keretén belül választották ki. A beérkező pályázati anyagokat elbíráló szakmai zsűri döntése alapján Deák Anna, Sarfenstein Ditta és Szeli Kamilla alkotásai elevenítik majd fel Jókai Mór és Laborfalvi Róza egykori otthonát, egy 8. kerületi patikárius és a 3. kerületi kékfestő műhely történetét.

A FLASZTER blogján heti rendszerességgel olvashatnak az esemény hátteréről, előkészületeiről és projektjeiről.

Fotók: Keppel Ákos

bp150_logo